Langvarig og plagsom hoste

Spørsmål

(ps jeg bor i utlandet(NL) og har ingen norske bokstaver paa tastaturet..)
Jeg har mild astma, og denne var godt under kontroll, men for et par maaneder siden fikk jeg en episode med tung pust og en ekkel foelelse i brystet. Legen sendte meg til sykehuset fordi han var redd for en ny lungeemboli selv om jeg jo sa at det foeltes helt annerledes. Der tok de blodproever, lunge rontgen og ekg eller noe slikt og fant ikke noe spesielt, bare at jeg hostet mye.

Vel hjemme ventet jeg paa at det skulle gaa over, men etter 1 maaned var jeg fortsatt mye oftere tungpustet enn foer og gikk til legen som hoerte litt piping i brystet, og sa at peak flowen min var konstant i "gul sone" (60-80 % av beste). Pulmicorten ble fordoblet.
Det ble ikke mye bedre, og jeg maa fortsatt ta ventolinen eller combiventen alt for ofte. Jeg kan ikke anstrenge meg mye foer jeg blir kortpustet, hoster og piper. Ogsaa faar jeg saerlig om kvelden episoder med tung pust, hoste og pipende pust paa utpust. Selv kjaeresten min kan hoere at det piper. peak flow varierer mellom ca 360 og 450 (vanligvis lavest om kvelden.. jeg vet at det er rart), og har siden denne episoden ikke vaert i naerheten av 550 som er min beste verdi. Vanligvis laa jeg over 500 til for ca 2 maaneder siden. Dessuten er jeg konstant troett..

Naa lurer jeg paa.. hva kan vaere galt? Har du hoert om noe lignende? Hva kan jeg foreslaa hos legen? Eventuelle tester? Jeg maa jo kunne roere meg litt uten at jeg blir helt utslitt.. Er det sannsynlig at det er astmaen som gjoer dette?

Sykdommer: tidligere trombose/lungeemboli 2001, sannsynligvis pga p-piller
Astma
Medisiner: Symbicort 400/12
Ventolin discus 200
Combivent unit dose (forstoever)

Kvinne, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Dette må utredes videre, det e rikke normalt å hoste så mye og plagsomt som du gjør. Jeg får ikke inntrykk av at astmamedisinen gir deg noe særlig bedring, og tviler vel litt på at det er astmaen som forårsaker en slik hoste som du beskriver.

Det kan tenkes at det er noe i luftveiene som irriterer, og selv om et vanlig lungerøntgenbilde er normalt, så kan det være mye som ikke oppdages på et slikt bilde. En CT-undersøkelse av lungene, evt en spesiell type CT kalt høyoppløselighets-CT (HRCT) kan avklare om du skulle ha en atypisk lungebetennelse, eventuelt en immunologisk betinget lungeirritasjon som også gir deg hoste. Det finnes en klasse lungebtennelser som kalles interstitieller pneumonier som kan gi hoste i varierende grad.

Det må også vurderes om du skal bronkoskoperes for å kartlegge om det er noe i luftrør/bronkier som gir plager.

Jeg synes du skal vurderes hos lungelege, og så får lungelegen vurdere i hvilken rekkefølge undersøkelser skal gjøres.

God bedring!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn