Langvarig hodepine

Spørsmål

Skal prøve å være så kortfattet som mulig her. Det hele begynte i stavanger i 2003, (tar med dette, da jeg mener det er av relevanse)
jeg hadde begynt å studere etter et år i militæret i stavanger, og så ut til å trives. Etter en
relativt fuktig natt på byen, våknet jeg opp med en usedvanlig hodepine på den høyre siden av hodet. det var så ille, at jeg
i dager etterpå ikke kunne ligge på min høyre side pga hodepine. tiden etter dette gikk greit, ble slappere, svimmel, mere ondt i hodet, og
når jeg skulle ta nattbussen fra oslo til florø i jula, fikk jeg en slik hodepine (nakken/bakhodet)at jeg rett og slett ble engstelig, medfølgene fikk jeg
også rare smaker i munnen, som jeg ikke fikk skylt vekk med vann.. det gikk over etter en og en halvtime..

videre utover har jeg opplevd noe som kan ligne blodtrykksfall/blodsukkerfall så ofte at jeg rett og slett får angst av det. en lege sa det var blodtrykksfall,
mens en annen mente det var blodsukkerfall. fra og med våren til i sommer har jeg følt meg så jævlig og rar, og jeg har hatt flere av de (hadde ikke flere anfall etter at jeg kom hjem, da jeg hadde et normalt kosthold og tenkte ikke mere på det), og flere sterke hodesmerter
dag ut og dag inn(hodesmertene er så intense at jeg nesten besvimer). Jeg fikk time hos den nye fastlegen min, og hun sa vi kunne ta en ct for å sjekke/utelukke... Man fant ingenting
på cten, men hvor nøye er den?

Har også vært på balderklinikken i oslo og tatt allergitester og holder på med en allergikur (matvarer) per dags dato, for å finne ut
om det var noe i sammenheng med mine hodepiner og anfall. Alle legene jeg har vært borti mener at mesteparten av dette skyldes
stress og angst og bekymringer.. kan det være riktig? jeg mener selv at jeg ikke har så mye å stresse med, men medgir at jeg har hatt
en økene dødsangst de siste årene, og det har ikke blitt bedre med det som skjer med meg nå.. Fikk et nytt anfall nå (føles som om noe renner i bakhodet, og så står det litt stille, blodsmak i munnen) og jeg har spist regelmessig, så jeg lurer på hva det kan være?!
jeg blir så engstelig og så redd for hver dag som går. Min familie mener det bare er stress og engstelighet og at jeg er en hypokonder.. men kan dette være noe?

andre symptomer..

- flasser på innsiden av kinnene (mangel på noe?)
- konsentrasjonsproblemer (stress?)
- rart syn av og til.. (?)
- blodsprengte øyne (kan være allergi)
- rennende nese, helt uten forvarsel.. (klar hvit væske, ikke snørr, cerebrospinalvæske?? )
- siden jeg var i barcelona i fjor har jeg vært konstant varm i kroppen.. (ikke feber, men bare skikkelig varm. ofte når jeg hadde hopesmerter var jeg ekstremt varm, måtte kjøle meg ned med isbiter på panna)
- ofte susing/piping i ørene, trykkforskjell på det høyre (når jeg sitter stille)

Mann, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

For å oppsummere denne kortfattede, men likevel ganske innviklede sykehistorien:
Du har langvarige plager med hodepine og svimmelhet, metallisk smak i munnen, anfall som beskrives som blodtrykksfall (svimmelhetsanfall?), dødsangst (som har kommet på grunn av de aktuelle symtpomene?).

Dessuten en rekke andre "mindre" symptomer, som du nevner på slutten av spørsmålet ditt.

Hva kan dette være? Symptomene dine er jo det jeg vil kalle uspesifikke, det vil si at de kan passe med mange forskjellige typer lidelse, både alvorlige og helt harmløse. Alvorlige lidelser som hjernesvulst kan ha symptom slik du beskriver, men det kan likegjerne passe med en stressrelatert lidelse med spenningshodepine og stram muskulatur.

Her må legen din utrede deg grundig fra a til å, og jeg klarer ikke å stille en oen diagnose over internett. Jeg synes det er helt på sin plass med billeddiagnostikk av hjernen. CT er ofte førstevalg, men du har rett i at den ikke nødvendigvis viser alt. En MR-undersøkelse vil påvise om det er svulst i hodet eller ikke, jeg regner med at det er en diagnose du er redd for. Svimmelheten må utredes med blodprøver, og gjerne grundigere undersøkes hos en ørenesehalslege. Det kan tenkes at svimmelheten skyldes hodepinen, men også lokale forhold i ørene/likevektsorganet kan ha sammenheng med dett - og du har jo også symptomer fra ørene.

Den rennende væsken fra nesen er garantert ikke cerebrospinalvæske - men helt sikkert sekret fra neseslimhinnen, jeg tror ikke det har noe med hodepinen og de aktuelle symptomene å gjøre.

En veldig sterk hodepine som du ikke blir kvitt og som ikke har noen opplagt forklaring bør følges opp hos nevrolog. Jeg vet for lite om hodepinen din, men migrene kan jo være en aktuell diagnose, og da kan det være relevant å utstyre deg med anfallsmedisin.

Flass på innsiden av kinnene - ikke typisk symptom for noe som jeg vet om, er det synlige forandringer? Vis dem til legen din.
Rart syn? Blodsprengte øyne? - diffuse symptomer, hva betyr rart syn? Kommer det forut for hodepinen slik man ser ved migrene? Du bør kanskje uansett få sjekket synsstyrken hos optiker.
Konstant varm i kroppen? - er også et diffust og uspesifikt symptom. Her ville jeg støttet meg på blodprøver for å se om det er en pågående infeksjon eller prosess i kroppen - eventuelt om du mangler eller har for mye av noe.

Stoffskiftesykdommer må utelukkes med blodprøver - de kan gi svært rare symptomer av og til. Dessuten blodprøver som sagt med tanke på mangeltilstander. Med såpass plagsomme symptomer bør du og fastlegen din gå et par runder til på dette.

Det kan tenkes at man ikke finner noe galt. Da bør du kunne stole på det uten at angsten forverres - hvis alle prøver er normale er ihvertfall de alvorligste diagnosene ganske utelukket. Og da vil kanskje også plagene gi seg litt når du ikke knytter angst til dem.

Be legen din vurdere om du trenger behandling for stiv muskulatur i nakken, og ta en prat om stress og stressmestring - det vil uansett være fornuftig samme hva forklaringen på symptomene dine er.

Lykke til!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-