Lam

Spørsmål

Et litt spesiellt spørsmål kanskje, men jeg lurer nå allikevel....Kan en mann som er lam fra livet og ned få ereksjon? Eller vil det si det samme som at sexlivet deres er dødt?

Kvinne, 27 år

Svar

Nei - dette var ikke så spesielt spørsmål - for dette er noe mange lurer på. Desverrre er det jo slik at en del menn - ikke minst unge menn - blir plutselig lamme etter trafikkulykker eller lignende ulykker (stuping, fall etc.)
Det som skjer er at nervebanene fra hjernen ned langs rygggmargen til nedre del av kroppen (bl.a. kjønnsorganene) er blitt skadet eller revet over (helt eller delvis tverrsnittsskade). Nå er det slik at det senter som styrer den seksuelle lyst sitter i hjernen - og dermed kan denne ulykken føre til at forbindelsen mellom hjernen og penis ryker - og derved opplever mannen at han ikke får ereksjon når han tenner på et eller annet seksuelt stimulerende. Men det går også nervetråder fra utsiden av penis tilbake via ryggmargen - og disse såkalte sensoriske nervebaner kan gi ereksjon når de blir stimulert. Som for eksempel når partner tar på og stimulerer penis. Og det kan føre til ereksjon. Så det er ikke en absolutt sannhet at en mann som er blitt lam mister ereksjon for resten av livet.