Kyssesyke og komplikasjoner

Spørsmål

Jeg fikk kyssesyken i månedskifte januar/ februar. Jeg testet nesten samtidig også positivt på mycoplasma lungebetennelse, og har fikk en 15 dagers antibiotika kur for denne. Det er imidlertid usikkert om legevaktlege ga meg feil diagnose. Hurtigtester er usikrte, mener fastlegen min. Videre hadde jeg ikke hoste eller piping/surkling.

Allmenntilstanden var ikke slik at jeg var sengeliggende, og halsvondt hadde jeg ei (men hals litt rød). Til gjengjeld fikk jeg helt samtidig mange og gufne symptomer. Det som har bekymret meg mest er ekstraslag og urytme på hjertet, samt økt puls, kortpustethet og trykk/ stikk i brystregionen. Har aldri hatt lignende symptomer. Tilstanden har vedvart også etter at leverprøver var ok og kyssesyken så ut til å være på retur.

Spørsmål:
-Dette med pust og ubehag i bryst som vedvarte, tilsier det at jeg ikke fikk knekket en evt. mycoplasma?
-Kan problemene evt. skyldes forstørrede lymfeknuter nedover i luftveiene slik legevaktslege mente?

Pusten begynte bedre seg etter tre måneder og er nå så godt som normal. Det sammen med ubehag i bryst. Jeg spør likevel for å forsøke skjønne hva som har skapt symptomene.

Det virker som om det er stor uvitenhet om hva slags komplikasjoner kyssesyken kan gi og ikke minst hva slags ettersykdommer/ ettervirkninger sykdommen kan skape. Jeg har ikke blitt tatt på alvor, og fikk null svar før jeg kom til cardiolog.

Time til cardiolog ordnet sykhuset etter at jeg havnet på akuttmottaket i påsken. Da startet hjerteproblemene og kom på toppen av de andre symptomene jeg har nevnt. Problemene arter seg som nattlige anfall med kraftige hjertebank og påføgende urytme og forhøyet puls (vært oppe i 130). De to siste anfallene har skapt urytme nærmere et døgn.

Nå er jeg i ferd med å bli ferdig utredet.

Cardiologen sa at problemene mine var reelle og at det var typisk at en ble avfeid som ”psyk”. Det var ikke ukjent at kyssesyke, urytme og pulsproblemer opptrådde samtidig eller nær hverandre i tid. Det så ut til at det var en slik sammenheng for mitt vedkommende òg. Via ultralyd ble det utelukket muskelsykdom på hjerte. Alt så greit ut. Jeg hadde en liten lekkasje på venstre klaff. Men det ville ikke merkes eller ha noen betydning annet enn en liten bilyd på hjertet.

Videre hadde kyssesyken slått ut på stoffskiftet. Det hadde vært noe galt med signalene hjernen sendte til skjoldbrukskjertelen. Dette var nå normalisert. Cardologen var veldig fornøyd med meg og jeg ble ”sjekket ut” av systemet. Beskjeden var at hjerteaktiviteten ville nok roe seg i.o.m at teorien går på at kyssesyken har satt problemet i gang. Røntgen av lungene gjenstår, beskjed kommer bare i tilfelle noe unormalt.

I kjølevannet av utredningen har det dukket opp mange spørsmål fordi cardiologen var kortfattet sine forklaringer. Samtidig plager det meg at problemet ikke har avtatt og går utover nattesøvnen og dermed familielivet. Jeg vil vite sikrere om dette kan skyldes andre ting enn kyssesyken. Jeg forstår at det ikke er noe galt med hjertet i seg selv, men hva med andre indirekte årsaker? I det minste skulle jeg ønske Cardiologen ga meg tips til hva jeg kan gjøre for å bøte på plagene m.t.p medisiner el.lign.

Spørsmål:

-Hva betyr å ha ekstraslag i forkammeret? Er det ensbetydene med hjerteflimmer? Det ordet ble ikke nevnt av cardiolog i det hele tatt. På 24 timers EKG hadde jeg 75 vanlige ekstraslag og et ekstraslag i forkammeret (og sistnevnte er da ikke vanlig?). Jeg forstår at dette ikke er noe dårlig resultat, men vil gjerne vite hva det betyr.

Har Indral liggende. Fikk det som ”foreløpig hjelp” etter besøk på sykehuset nattestid. Cardiologen sa ingen ting om hvordan eller om jeg skulle bruke dette, selv om jeg sa jeg hadde det liggende. Når jeg har anfall tar jeg 10 mg. Dette hjelper ikke.
-Kan jeg ta 20 mg selv om jeg har astma?(er lettgradlg).
-Er det ugunstig å gå av og på disse medisinene? La oss si at jeg får anfall hver 14.dag og da tar betablokker

Anfall på hjertet har ALLTID kommet mens jeg sover. Samtidig har jeg vært veldig mett. -Burde jeg gjort det tydeligere for cardiologen? Glemte å påpeke det.
-Kan det være aktuelt å sjekke meg på et søvnsenter?
-Er det for søkt å be om videre utredning av mage ettersom jeg har vært mett når anfallene kommer?

-Kan det være lurt å gå videre å andre type hormonforstyrrelser i.o.m at stoffskiftet har var påvirket?
-F.eks sjekke binyrene for overproduksjon av adrenalinliknende stoff? Fikk under et av mine tre nattlige anfall et hvitt belegg i hele munnen som vistes i munnviker....Fikk meg til å tenke på adrenalin.
-Bør stoffskiftet kontrolleres igjen om en stund, eller bør jeg forvente at det holder seg stabilt på det normale?
-Hadde det vært lurt å be om henvisning for alt dette hos en spesialist på hormoner?

Her har du en oversikt over stoffkifteprøvene + diverse som er blitt tatt i den aktuelle perioden
:
26.03.04
S-TSH: 2,18 -normal: 0,2-4,5
T4 fritt: 13,1 -normail: 9,0-22,0

Prøver tatt 30.04.04 mangler. Disse viste resultat utenfor normalreferanse på en av stoffskifte prøvene.

07.05.04
S-TSH: 1,23 -normal: 0,2-4,0
S-FT4: 16,2 -normail: 9,0-22,0
S-FT3: 3,3 -normail: 2,3-5,7
S-TPO-AS:

Svar

Hei!

Som du selv skriver; "Dette ble et utrolig langt innlegg!" :-)
Her er det svært mange spørsmål å svare på, og det ligger litt i denne kommunikasjonsformens natur at jeg ikke kan gi deg sikre svar på alt du lurer om. Men jeg skal prøve å dele med deg noen av mine tanker om det som har skjedd.

Altså:
Jan/feb: Kyssesyke og mykoplasmadiagnose. Antibiotika kur.
I etterkant ubehag i brystet og tung pust. Dette har gitt seg.
Påsken: Anfall med hjertebank og annerledes hjerterytme, muligens hatt høyt stoffskifte i forkant av dette, får plager om natten, ofte når du er mett. Kardiologen mener dette kan stamme fra kyssesyken. Dessuten lett anemi.

Jeg skal prøve å ta for meg spørsmålene du stiller:
Kan ubehag i bryst og pusteproblemer etter infeksjonen (men som er borte nå) henge sammen med mykoplasma eller forstørrede lymfeknuter.
JA, jeg tror luftveisplagene dine hang sammen med luftveisinfeksjonen din, men mekanismen er vanskelig å definere sikkert, og om det var mykoplasma eller kyssesyke får vi nok aldri vite. Imidlertid fikk du jo antibiotika og ble bra igjen. Jeg forstår deg slik at leverprøvene var forhøyede og ble normale igjen - og det tyder jo på kyssesyke (men nesten alle virusinfeksjoner kan gi litt stigning i leverprøvene).

Kommer hjerterytmeplagene fra kyssesyken? Du er fornøyd med at kardiologen mener det, men jeg har aldri hørt om det før og heller ikke funnet det i søk i litteraturen - så det må være en personlig observasjon han har gjort. Kyssesyke gir egentlig ganske sjelden bivirkninger - og vanligst er en slapphets- og tretthetstilstand som kan være i uker til måneder etter infeksjonen. Jeg tror egentlig ikke at det er kyssesyken som er årsaken til hjerteplagene dine - men jeg har imidlertid ikke noen annen forklaring å komme med heller, som regel finner man ingen klar utløsende årsak. Det kan selvfølgelig hende at det er sammenhenger her som er lite dokumentert foreløpig og at kardiologen din har rett. Det spiller forsåvidt mindre rolle om det var kyssesyken som var årsaken - poenget er jo hvilke symptomer du har nå. Forstyrrelser i sammensetningen av kroppsmineraler - andre medikamenter - trange blodårer - stress - lungesykdom - og mange flere tilstander kan bidra til at det oppstår rytmeforstyrrelser.

Når man ikke har funnet en sikker årsak defineres bare tilstanden ut fra en beskrivelse av hva som skjer - feks som "ekstraslag". Hjerteflimmer er en helt spesiell tilstand (kalles atrieflimmer på medisinsk språk) - som er lett å diagnostisere på EKG. Du ville nok ha hørt det ordet hvis det var det du hadde. De fleste ekstraslagene oppstår i forkammeret - og det er det som er vanlig. Hvis ekstraslagene oppstår i hjertekammeret er det uvanlig og disse kan lettere gi symptomer eller små pauser i hjerterytmen. Jeg lurer på om det er et ekstraslag i hjertekammeret du har hatt og 75 vanlige fra forkammeret - uansett er noen få slike ekstraslag fra hjertekammeret ufarlig.

Inderal er en medisin som skal bremse hjerteaktiviteten når rytmen blir for rask. Det er riktig at du skal ta medisinen ved anfall - men får du stadig slike anfall kan det være en fordel å stå på en medisin fast forebyggende. Det kan hende at kardiologen da vil velge Inderal, men det er også en del andre medikamenttyper å velge mellom. Du kan bruke opptil 40 mg 3-4 ganger daglig av denne medisinen, men du skal uansett avtale dette med legen din - og det er en vurderingssak om du skal bruke større doser når du har astma - det må legen din avgjøre og følge nøye opp slik at ikke ulempene blir større enn fordelene. Det er ikke ugunstig å ta slike medisiner som anfallsbehandling.

Jeg kan ikke se at stoffskifteprøvene dine er unormale på noe vis - og jeg ser ingen grunn til å gå videre med dette foreløpig, men en kontroll om et halvt års tid er rimelig. Det hvite belegget som du hadde i munnvikene har ikke noe med adrenalin å gjøre - og jeg ser ingen grunn til å utrede noe slikt videre - heller ikke hos endokrinolog/hormonspesialist.

Jeg ser heller ikke noen grunn til å utrede deg for magen eller på søvnsenter ut fra de opplysningene som du gir - jeg tror ikke det er sykdom i de retningene som forårsaker anfallene dine.

Jeg forstår at du grunner på hva som utløser alt dette og at du forsøker å se sammenhenger i alt som skjer - men jeg tror ikke nødvendigvis at det er en sammenheng mellom alt du nevner, men at virkeligheten er en del enklere. Jeg tror kyssesyken og hjerterytmeplagene er to forskjellige hendelser som ikke har noen direkte sammenheng, men det er altså min mening.

I første omgang synes jeg ikke du skal utredes i alle retninger for alle symptomer og tegn, men du skal la det hele roe seg ned og se om plagene vil gi seg eller reduseres i intensitet eller hyppighet av seg selv. Leter man for lenge og for mye vil man kanskje bare finne små naturlige variasjoner som man så ønsker å behandle - og det er ikke god medisin. Legen din og du skal utføre regelmessige kontroller, feks en gang i året eller en gang i halvåret - og symptomer som går over av seg selv eller som er generelle og uspesifikke kan man gjerne la bero. Hvis det oppstå symptomer som legen din mener kan være tegn på alvorlig sykdom må du selvfølgelig utredes for bekrefte eller avkrefte det.