Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalme, svimmelhet og trøtthet

Spørsmål

Jeg har hatt kvalme og hodepine over lengre tid, svimmelheten kommer og går.
Føler meg konstant trøtt og sliten uansett hvor seint/tidlig jeg legger meg.
Føler at jeg aldri får nok søvn.
Jeg lurer på hva dette kan være og om det er noe jeg kan gjøre med det.
Lei av å gå rundt å være konstant sliten.Relevante sykdommer/medisiner: går ikke på noen medisiner, utenom P-piller.

Kvinne, 26 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmål.
Kvalme kan være forårsaket av økt antall nerveimpulser til kvalmesenteret i den forlengede marg (en del av hjernen). I tillegg forårsakes kvalme av økt aktivitet fra det parasympatiske nervesystem (en del av det nervesystemet som vi ikke har kontroll over).

Dette kan forårsakes av forhold i mage-/tarmkanalen magesår, for eksempel, eller fra andre deler av kroppen, som ved infeksjoner, medisinforgiftninger, diabetes og ondartete sykdommer. Ved ondartede sykdommer er kvalme ofte et sent symptom.
Forhøyet trykk i hjernen, smerter og hodeskader kan også gi kvalme. Psykogen kvalme er også beskrevet. Her er det psykiske faktorer som spiller inn.
Når det gjelder svimmelhet så er det et symptom som er veldig uspesifikt, det vil si at mange sykdommer kan ha dette symptomet.
Det finnes flere varianter av svimmelhet, og i dag er det vanligere å undersøke grundig på de underliggende årsakene til at man blir svimmel enn bare for få år siden. Denne tilstanden er plagsom for svært mange, og man skal for sikkerhets skyld bli utredet slik at man med stor sikkerhet skal føle seg trygg på at man ikke feiler noe alvorlig. Det finnes i hovedsak fire elementer som må være på plass for at man skal ha en normal balansefølelse og derav ikke føle svimmelhet.
For det første må balanseapparatet i det indre øret fungere og dets nervebaner må være inntakt.
For det andre må leddsansene dine, som formidler hvordan kroppens ledd og lemmer beveger seg i forhold til omverdenen, sende riktige signaler til hjernen.
For det tredje må du ha et adekvat syn, slik at du kan orientere deg korrekt. Og for det fjerde må hjertet slå regelmessig og blodtrykket være normalt.
Vi deler videre svimmelhet inn i to typer:
Rotatorisk type, hvor du opplever en karusellignende svimmelhet. Den andre kalles nautisk svimmelhet, fordi den kan minne om at vi befinner oss på en båt som gynger.
Den første er mer vanlig dersom man har en svimmelhet som skyldes forhold i det indre øret. Væske i mellomøret gir sjelden slik svimmelhet den gir heller merkbart hørselstap. Den nautiske typen kan skyldes forhold i hjernen, hormonelle forandringer og ikke minst blodtrykket.
Det finnes en del sykdommer som kan gi svimmelhet. En av dem er Ménières sykdom, som er karakterisert med et uregelmessig forløp med hang til spontan bedring i perioder som kan være lange. Det blir derfor alltid vanskelig for både pasienten og legen å vurdere effektiviteten av behandlingen. Dette kan igjen svekke troen hos pasienten på at riktig diagnose har blitt stilt. Det kan være vanskelig å stille riktig diagnose, og endelig diagnose må derfor overlates til en spesialist i øre-nese-hals-sykdommer. Det hører med flere undersøkelser i utredningen av diagnosen. En hørselstest (audiogram) vil vise nevrogent hørselstap for lave lyder (frekvenser). MR-røntgenundersøkelse av hjernen bør også tas for å utelukke svulst på balansenerven.
Andre sykdommer som må utredes ved svimmelhet er benign paroxysmal posisjonell vertigo (BPPV), akutt labyrintitt, vestibulær nevritt, perilymfatisk fistel, nevrologisk sykdom, anemi, infeksjon, diabetes type 1 og 2 og stoffskiftesykdom.
Mitt beste råd er at du snarest bestiller time til utredning av dine symptomer hos din fastlege.
Jeg håper svaret er til hjelp.
Lykke til og god bedring!