Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalme over lang tid, usikker årsak

Spørsmål

Hei!

Jeg har vært plaget med kvalme siden i fjor sommer (juni). I begynnelsen var jeg også svimmel, men dette gikk over etter noen uker. Siden har jeg vært nokså konstant kvalm, i noe varierende grad. Har f.eks. blitt verre ved hard fysisk aktivitet, og jeg har sluttet med fotball på grunn av dette.

Kvalmen oppfattes som den ligger nedi halsen. Føler vanligvis ikke at jeg må kaste opp, utenom når jeg presser meg hardt fysisk. Har dårlig matlyst, men prøver å spise som normalt. Maten smaker som oftest når jeg først spiser, selv om jeg i utgangspunktet ikke har lyst på noe. Er opptatt av å spise regelmessig og ha et sunt kosthold. Liker også å trene og holde meg i form, men det begrenser seg nå stort sett til å gå turer.

I senere tid har jeg i tillegg hatt en del magesmerter (i nedre del av magen) som kan minne litt om menstruasjonssmerter, men av og til mer "stikkende" smerte. Har ellers hatt litt brystsmerter og noe hodepine.

Jeg har vært til fastlegen min flere ganger. Har sjekket blodtrykket, tatt blod- og urinprøver, og alt var normalt. Han gav meg noen tabletter mot kvalmen, uten at det hjalp.
Har gått til kiropraktor, på grunn av nakkeplager som jeg tenkte kunne føre til kvalme. Dette hjalp heller ikke.
Har også tatt MR av hodet, men den viste ingenting galt.
Det siste jeg forsøkte, var kinesisk akupunktur, også uten hell.

Har fått spørsmål om jeg er stresset, men føler ikke at jeg er det.
Jeg har normal avføring og normal menstruasjon (men har alltid hatt veldig sterke menssmerter).
Er ikke gravid.

Håper på tips og råd om hva jeg kan gjøre/ hva dette kan være. Selv om jeg fungerer ganske normalt i hverdagen (er student), er det ikke tvil om at å gå rundt å være kvalm hele tiden reduserer livskvaliteten og mitt sosiale liv.

Kvinne, 28 år

Svar

Takk for godt spørsmål. Jeg merker at duhar tenkt gjennom mange muligheter selv, og utelukket årsaker, og det er bra.

Jeg ser at du blir verre av kvalmen år du ansrenger deg, og spørsmål er om du oså merer dette når du ligger flatt eller bøyer deg. Når du og din lege har vært gjennom det du nevner av undersøkelser, blodrøver, kroppssjekk, synes jeg det ville vært fornuftig å få gjort en undersøkelse av magesekk, spiserør etc ved en endoskopisk undersøkelse gastroskopi. Kan i alle fall med denne få utelukket lokale årsaker her, spiserørsbetennelse, melomgulvsbrokk etc.
Det at du har normal avføring er bra,og legen din vil langt på vei kunne utelukke mage/tarmsykdom ved å ta en avføringsprøve.

Du nevner selv at det har vært spørsmål om stress, og dette er jo også en viktig tanke viktig å gå gjennom hverdagen, gjerne sette opp et skjema for seg selv, hva erpositivt om dagen, hva evt er negativt, stresser studiet? Hva skjedde i juni ifjor? Sykdom? HAr du hatt noen andre sykdommer i denne tiden, virusinfeksjoner? Flåttbitt? Det at du også har itt stikkende brystsmerter og hodepinekunne jo også peke mot at du har en viss muskelanspenthet. Hjerteskdom er sjelden i din alder og ditt kjønn, og jeg regner med at din lege vil kunne rekvirere prøver for å kunne berolige deg med dette

I det hele tatt: Lag en slik liste over egne tanker rundt dette, presenter denne for din lege, og dermed kan han også se over om det er noe som kan være oversett i utredningen, og om noe skal undersøkes videre.

Lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-