Kuler og hodepine

Spørsmål

Jeg er en jente på 23 år, som siden august i fjor har slitt med ulike difuse plager, som mageproblemer med vekslende hard og bløt avføring, skjelvinger/frostanfall -men ingen feber, utslett på hendene,blodtrykksfall/besvimelse, press i hodet, tretthet, mye deprimert uten å se årsakene til det, og tiltaksløs. Jeg har i forbindelse med dette vært på gastro+coloskopiundersøkelse, vært hos øyelege og tatt CT av hodet. Jeg har også tatt en mengde blodprøver som har vært innenfor normalverdien. Legen min henviste meg i vår til psykolog pga trodde kanskje mine kroppslige plager kunne skyldes angst for sykdom. Min mor døde for 4 år siden av lymfekreft i en alder av 43 år.Dette har nok naturlig nok preget meg. Jeg synes selv det har gått mye bedre etter jeg har vært hos psykolog. jeg er kvitt mange av mine mindre plager, og følte at hverdagen gikk mye lettere. Når har det imidlertid dukket opp noen kuler, og angsten melder seg igjen. Har vært hos legen ved skolen min med to små kuler på halsen, ca ertestørrelse, og en i lyske, litt større. alle kulene var fine og glatte. Han mente dette ikke var noe å bry seg om. Blodprøver som ble tatt i den forbindelse viste leucocytter 7.1, lymfocytter 1.9, monocytter 0.5, B-diff-basof.granulocytter 0.0, og B-diff-eosino.granulocytter 0.3. Senking ok. Lot det gå en stund men kulene forsvant ikke. Gikk så til fastlegen min for ca 2 uker siden. Hun kjente på både de på halsen+den i lysken. Mente dette var helt normale forstørrede lymfekjertler, og at jeg ikke skulle bekymre meg. Tok likevel blodprøver, bla hvite blodlegemer, som var innenfor normalen. Fikk ikke opplyst verdien. Nå har det imidlertid også dukket opp en liknende kul i armhulen, og et par små i festet mellom halsen og nakken/skulder. De er små og glatte, og litt ovale. de er lette å bevege i "lengderetningen", men ikke på tvers. Bør jeg oppsøke legen på nytt? er jo ikke så lenge siden jeg var der sist....har ikke vært forkjølet el i det siste, men har en HPVinfekjson. Celleprøver unormale i desember, men normal prøve ved ny innsending i mars. Jeg føler meg ellers noe slapp og trett, men lurer på om dette kan være psykisk. Kroppen fungerer fint på trening, ca 1.5t i helsestudio 3 ganger i uka. Bør jeg be om en biopsi av kulene, eller bør jeg se det litt ann? Oppsøkte legen på skolen allerede i april/mai ang kul på halsen. De har ikke blitt større, men heller ikke gått ned noe særlig i størrelse. bekymrer meg mye over dette, og klarer ikke slå meg helt til ro med at legene kan vite at dette ikke er noe skummelt bare ut fra å kjenne på+blodprøver.....
I tillegg har jeg fortsatt smerter i hodet, men anser ikke dette for ha noe sammenheng med kulene. Det er som en punktsmerte som brer seg litt utover litt fremme på venstre side av hodet. Det er som om noen stikker en nål eller en liten kniv eller noe inn i hodet. smerten gir seg etter 10-15sek,, og den kan komme et par ganger daglig eller det kan gå lengre perioder uten. Det kjennes ikke ut som om smerten kommer fra inne i hodet. Hodebunden er også litt øm og sår å ta på utenpå under og etter disse "anfallene". Hva kan dette skyldes? CT var som sagt fin. Kan det skyldes evt press på nerver el i nakken? har stiv nakke som jeg har gått til fysioterapi for.
Håper på rask svar.
På forhånd takk!

Kvinne, 23 år

Svar

Hei!

Det er ikke rart du bekymrer deg for dette i og med at din mor døde av lymfekreft. Når du i tillegg opplever symptomer fra flere deler av kroppen som du ikke umiddelbart forstår årsaken til og ikke minst kjenner kuler, forstår jeg godt at du er engstelig.

Lymfeknuter kan være litt vanskelig å håndtere, fordi det er normalt at man har lymfeknuter på halsen, i armhulene og i lysken, i tillegg til en del steder som man vanligvis ikke kan kjenne selv. Hvis du får kuler som du ikke har hatt før og lymfeknutene eventuelt vokser, bør de kontrolleres av lege. Er de svært små kan man gjerne ha is i magen og avvente eventuell ytterligere vekst eller utvikling, men er de store (over en cm) bør de biopseres. Ihvertfall hvis det ikke er infeksjon i området eller andre forklaringer til at de hovner opp. Så små kuler som du kjenner kan være svært vanskelige å få biospert uten å fjerne dem helt, og det vil være vanskelig å vite hvilke man bør undersøke.

Hvis jeg var fastlegen din ville jeg kartlagt veldig nøye hvilke lymfeknuter som var forstørret og ca. hvor store de er, og så tatt en kontroll om omtrent 3 måneder.
Men det er under forutsetning av at alle blodprøver er normale (som hos deg) og at det ikke er andre holdepunkter for alvorlig sykdom, feks vektnedgang, blod i avføring, unormal hoste, eller andre uvanlige symptomer.

Jeg tror ikke hodepinen har noe med dette å gjøre, og har du tatt CT kan man nok utelukke svulst i første omgang. En ny CT etter et halvt år kan være greit for kontroll hvis symptomene ikke vil gi seg. Evt kan man gjøre MR etter et halvt år. Det kan godt tenkes at det er smerter som stammer fra nervefibre i huden, men de ligger neppe i klem. Nerver i nakken vil ikke gi symptomer fra hodebunnen, men stiv muskulatur kan gi strålende smerter til hodet og hodebunnen.

Altså; vokser kulene eller er de store og nytilkomne vil jeg utrede videre med evt biopsi. Det kan også være aktuelt å gjøre CT av kroppen din for å se etter andre forstørrede lymfeknuter som man ser ved lymfom. Er de små og glatte, endrer seg ikke, vil jeg avvente noen måneder. Dette har sikkert legen din tatt stilling til. Spør hva han tenker om disse.