Kul på halsen

Spørsmål

Jeg har i de siste dagene blitt oppmerksom på en kul på halsen. Kulen er liten, omtrent så stor som en fingernegl. Den synes litt når jeg vrir hodet til motsatt side av hvor kulen befinner seg. Den er myk å ta på og er ikke vond. Bare når jeg klemmer hardt direkte på kulen kjenner jeg smerte. Når jeg tar på den kjennes det som den sklir litt unna fingrene mine. Er dette farlig, og hva kan det eventuelt være? Jeg vet ikke hvor lenge jeg har hatt denne kulen.

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

En slik kul kan representere en liten lymfeknute eller feks en fettkul, det siste virker sannsynlig ut fra beskrivelsen. Hvis kulen er nytilkommet eller vokser bør den kontrolleres, feks med ultralyd. I noen tilfeller vil en ta en prøve av en slik kul for å finne ut av hva det er, hvis det er en typisk fettkul er det ikke nødvendig.

La legen din kjenne på kulen. Er det en typisk fettkul er det helt ufarlig og unødvendig å gjøre noe med. En lymfeknute som forandrer seg bør man også avklare, men det er vanlig og ufarlig å ha små lymfeknuter på halsen.