Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kroppens temperatur svinger med varierende aktivitetsnivå.

Spørsmål

Hei! Lurte på en ting i forhold til kroppstemperatur. Om morgen har jeg mellom 36,2-36,4 når jeg våkner. Når jeg kommer fra jobb utpå ettermiddagen, litt sliten og med unger å full fart og litt stressa. Jeg målte da temp for følte meg litt varm i kroppen, svettet litt. Da hadde jeg 38,ikke over (følte meg ikke febersyk eller dårlig) Satt meg ned å roet litt ned så sank temperaturen ned til 37,3 i løpet av en liten stund! Målte igjen på kvelden å da var den 37,4. Har målt temp noen andre dager også på kvelden å den har vært da 37,4-37,7.

Har forresten vært forkjøla en god stund, sjekket CRP (under 5) Lyttet på hjerte å lunger, tatt covid-19 test også å alt var bra. Hoster litt å har noe slim ennå. Skal på utredning for om jeg kan ha allergi/astma!

Har en hjertefeil (klaff som lekker men den ble sjekket i januar på sykhuset) alt bra!

Øker temp ved aktivitet eller når man gjør noe man blir veldig sliten eller varm av? Kan man få litt høyere temp når man er veldig stressa? Tenker litt på dette om dagen,så er nok litt stressa pga dette. Takk for svar

Mann 35
Svar

Hei.


Du har målt normale svingninger i kroppstemperaturen, og det er normalt og riktig at kroppstemperaturen stiger med økt aktivitetsnivå. Kroppen kompenserer for dette blant annet med svette. Kroppens termostat fungerer utmerket, og holder temperaturen innen normalt og trygt nivå i de fleste situasjoner, men noen ganger kan det bli for mye varme til at disse reguleringsmekanismene fungerer godt nok, f.eks. ved langvarig hard fysisk aktivitet i svært varmt vær. Da kan en få heteslag, som kan være dødelig. Dette har imidlertid ingenting med din situasjon å gjøre, jeg ville bare nevne det som eksempel på hvordan kroppens temperaturregulering skjer.

Kroppstemperaturen stiger oftest med ca 0,5 grader fra morgen til kveld, forøvrig.


Du skriver at du er litt stresset pga at du har tenkt på dette. Det trenger du følgelig ikke å være, og jeg synes også at du absolutt må slutte å måle temperaturen din, både fordi ingenting er galt, og fordi det er et unødvendig fokus som altså har stresset deg.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-