Kroniske smerter, whiplash og nakkeprolaps

Spørsmål

Forverring av smerter,spesielt siste året. Synet gradvis forverret, men uttalt forverring de 2 siste år. Høyre fot, (fremsiden /låret ) "sovner"/ "isninger". - Siste mnd. har også "rygg-tavlen" midt-partiet av rygg-tavlen, fra nakken og ned til bekken, også slik "isning".
Kiropraktor må "manipulere" høyre side/øverste del av nakken for "utglidning"....flere ganger for året. Nå 3 ganger bare de siste 2 mnd.
Har søkt om mr-undersøkelse nå. Er sliten , verker i nakken, ryggen, armer, skuldre og nedover bena. Verker også i nedre del av hode, mest på høyre side.
HVA kan gjøres ? Bør kiropraktiker unngås ? Hvordan skal jeg kunne "leve" med slike smerter osv. ?

Relevante sykdommer/medisiner: Whipl.skade 1994. Påkjørsel bakfra. Synlige blødningsskader ved røntgen, etter 14 dager. Har hatt de fleste klassiske symptomene som medflølger slik skade. Amnese påvist ved røntgen 1997, og videre amnese i 1999. Mr-undersøkelse ved Aker univt.sykehus i 2002, påvist prolaps, 5 virvel.

Kvinne, 41 år

Svar

Hei.

Du beskriver verkende smerter fra mange steder i kroppen, "isningsfølelse" i det ene benet og ryggen, synsforverring og slitenhetsfølelse. Jeg antar at prolapset som er påvist, er påvist i nakken. Imidlertid forstår jeg ikke hva du mener med "amnese påvist ved røntgen i 1997, og videre amnese i 1999"?

Uansett: Du har slitt med ettervirkninger etter en whiplash-skade i mange år, og du er tydeligvis godt undersøkt ved flere anledninger. Jeg antar at du etterhvert har fått så mange "gode råd" i helsevesenet, og at du etter disse årene etterhvert kjenner din egen kropp og dine plager så godt, at jeg ikke skal belemre deg med alt for mange flere "gode råd".

Allikevel jeg vet ikke om dette gjelder deg, men: Mange med kroniske, ikke-livstruende, plager uten behandlingseffekt kommer etterhvert til et punkt der tanken på enda flere undersøkelser og enda flere dyre behandlinger uten effekt kan føles meningsløs fordi det tar bort det som er det viktigste fokuset: Et best mulig liv MED den kroppen OG de plagene man tross alt har fått utdelt. Å komme til den enkle erkjennelsen kan ofte være en lettelse, og jeg har opplevet at enkelte faktisk blir bedre av å bruke mindre tid på utredninger og effektløse behandlinger, fordi de får et sunnere fokus for sitt liv.

Du spør om du bør unngå kiropraktor. Jeg vet ikke hva slags "utglidning" hun behandler med manipulering, men dersom du har påvist et nakkeprolaps, og det er denne "utglidningen" som behandles med manipulasjon, så synes jeg utvilsomt at du bør slutte med det. Det er ingen som helst grunn til å tro at et nakkeprolaps skulle bli bedre ved manipulasjon av nakken, tvert i mot risikerer du å forverre plagene fra prolapset. Dersom du derimot har mer muskulært pregede smerter, og du har effekt av forsiktig behandling hos kiropraktor, er det sannsynligvis ingen ting i veien for å fortsette med dette. Spør kiropraktoren din hva slags "utglidning" som må behandles tre ganger på to måneder, og kjenn etter på din egen kropp om behandlingen hjelper. Dersom den ikke hjelper, og kiropraktoren ikke kan gi deg et godt nok svar på hvorfor behandlingen er nødvendig, synes jeg du skal slutte.

Som du skjønner kan jeg ikke gi deg særlig flere konkrete råd enn dette uten å kjenne din historie enda bedre, men når det gjelder plagene etter whiplash-skaden har du statistisk sett uansett fortsatt god grunn til å tro på fortsatt bedring. Lykke til !