Kroniske pungplager

Spørsmål

Jeg har siden mai 2004 hatt smerter i høyre bitestikkel (noen ganger også litt øm på høyre side), og har etter undersøkelse hos fastlege (ultralyd) og urolog fått diagnosen prostatitt veskulitt. Urin til dyrkning viser ingen bakterier. PSA verdien OK.

Jeg har tidligere, flere ganger, hatt lignende problemer, men kan ikke huske at det har vært så ille som nå. Jeg er ikke så plaget fra selve prostata, men smertene i pungen setter meg til tider "helt ut". Har vært sykmeldt i 8 uker.

Jeg har fått antibiotica (Ciproxin) som jeg har benyttet i ca 9 uker, uten at jeg har blitt noe merkbart bedre.

Min fastlege opplyser at plagene sikkert vil forsvinne, men at faren for tilbakefall er stor. Jeg ønsker jo å tro på hans fremstilling, men begynner å bli noe desperat og ønsker å stille noen spørsmål til legen:

- er dette plager som jeg vil kunne bli kvitt i allefall i lange perioder, holder nesten ikke ut tanken på å måtte gå med smerter i pungen i årevis).

- hvordan kan det ha seg at Ciproxinen ikke klarer å ta knekken på bakterier i bitestikkelen/pungen selv om prostatakjertelen er lite motagelig for antibiotika?

- hvor lang tid pleier en oppblussing av prostatitt å vare?

- jeg har som sagt benyttet Ciproxin i 9 uker. Er det mye som tyder på at jeg har feil medisin, og bør jeg slutte med medisinen etter 9 ukers bruk uten virkning?

- det er tatt ultralyd scrotum tre ganger, uten at men finner noe spesielt. Kan diagnosen være feil?

- når smertene kommer fra bitestikkel/pung, er det da sikkert at det dreier seg om en bakterie, og vil det være mulig å finne ut hvilken type bakterie det dreier seg om?

I den siste tiden har jeg, ved gange, fått litt press i hode (tinning/nakke, samt litt hodepine. Kan dette være bivirkninger etter lang tids bruk av Ciproxinen, eller ville slike bivirkniger kommet tidligere i behandlingen?

(Jeg skal til ny undersøkelse hos urolog, men rekvisisjon ble sendt i slutten av juli, og dermed har jeg ikke fått time pga. ferietid?)

Mann, 49 år

Svar

Hei!

Prostatitt er en vanskelig diagnose å stille, og en vanskelig diagnose å behandle. Ofte er det ikke bakterier selv om kjertelen er betent, og da vil ikke Ciproxin hjelpe - og da er det betennelsesdempende som feks Ibux som er foretrukket behandling, i noen tilfeller forsøker man også såkalte alfa- og betablokkere, men kun noen har effekt av dette. Du må unngå nedkjøling av underliv og føtter, ta hyppige varme bad, og oppretthold aktivt seksualliv eller onani for å bedre sekretavgangen. At urin ikke gir oppvekst av bakterier styrker mistanken om at dette er en abakteriell sort.

Det er som regel en plage som går i perioder, og de aller fleste har gode perioder over lang tid, og mange blir helt friske, men det kan gå betydelig lang tid (mange måneder) før man blir kvitt symptomene. I mange tilfeller dukker symptomene opp igjen med ujevne mellomrom.
Hvor lenge anfall og tilbakegang varierer enormt fra pasient til pasient, og jeg kan sikke si noe sikkert om dette.

Jeg tror ikke du får så mye effekt av Ciprokson, men du bør holde ut i 12 uker før behandlingsforsøket avsluttes.

Ultralyd vil ikke vise noe ved denne tilstanden. Smertene stråler nok ut fra prostata til pungen, men det er neppe bakterieinfeksjon i pungen. Jeg tror ikke hodepinen er en bivirkning av Ciproksin, men mer sannsynlig en reaksjon på de langvarige plagene du sliter med.

Dessverre er denne diagnosen slik at du må smøre deg med tålmodighet og håpe på at plagene gir seg etterhvert, og det har du altså god grunn til å tro på.