Kronisk prostatitt, bekkensmertesyndrom.

Spørsmål

For 20 år siden fikk jeg diagnosen prostatitt av både fastlegen og av sykhuslegene. I årene som fulgte artet det seg slik at jeg to, tre ganger i året ble angrepet av betennelse i prostata. Det ble hver gang drevet tilbake med antibiotika. For ca tre år siden endret lidelsen noe karakter, smertene ble en del mindre, men til gjengjeld mer konstant. For ett år siden fikk jeg følgende beskjed fra urologisk poliklinikk på sykehuset: Du har ikke prostatitt, du har noe vi kaller «bekkensmertesyndrom.» Samtidig endret de fokus fra prostata til blæra.
Jeg opplevde beskjeden som provoserende, både fordi uttrykket i folkelig språk vel må bety «vi har ikke peiling», men først og fremst fordi jeg ikke fikk noen forklaring på hva de mener har skjedd; - har prostatitt-lidelsen glidd over? Har de tatt feil i alle år? Samtidig opplever jeg selv at smertene arter seg likt gjennom alle de år jeg har hatt og har dette problem.
Jeg har ikke blitt fortrolig med at fokuset er endret fra prostata til blæra. De gikk inn og tittet på blæra innvendig, men fant ikke der noen feil. Jeg fikk noen medisiner mot urolig blære. De hadde jeg lite nytte av. Før måtte jeg opp om natta flere ganger fordi jeg kjente smerte og tissetrang, men som så gikk over når jeg hadde tisset. Etter at jeg startet med disse medisinene fikk jeg smerter om natta, men fikk ikke til å tisse og dermed ga ikke smertene seg heller. Så disse medisiner sluttet jeg med.
Alt det ovenstående leder fram til det jeg gjerne vil ha et svar på:
Gjennom alle disse årene har man en rekke ganger gått inn via urinrøret til blæra, for å tømme den eller undersøke. Praktisk talt hver eneste gang har det vært etterfulgt av en urinveis-infeksjon – også etter at fokuset var flyttet fra prostata til blæra. Jeg har ingen grunn til å tro at hygienen ikke har vært på topp. Så hvor kommer bakteriene fra som har skapt infeksjonen? Min egen amatørmessige tanke er at prostata kanskje ikke er helt frisk? Jeg vil sette stor pris på en kommentar til de

Svar

Hei.

Jeg skjønner godt din reaksjon her, og mye av forklaringen er naturligvis at du ikke har fått tilstrekkelig informasjon hittil. For en del av forklaringen på din frustrasjon og forvirring nå er nemlig bare ordkløveri og språk, og ikke medisin. Det er nemlig slik at kronisk prostatitt er et uklart begrep med mange presentasjonsmåter og ulike symptombilder, uklar årsak, og det er ingen ensartet, klart definert sykdom. Et annet ord for akkurat det samme er kronisk bekkensmertesyndrom. Det er mao. egentlig noe mer nytt i det du har fått presentert, enn at de har valgt det andre og noe nyere uttrykket for akkurat det samme.

Her er en utmerket artikkel fra pasienthandboken.no som heter nettopp "Kronisk prostatitt - bekkensmertesyndrom". Les det.

https://legehandboka.no/handboken/kliniske-kapitler/mannlige-kjonnsorgan/pasientinformasjon/prostata/prostatitt-kronisk/

Så til det du egentlig spør om her, dette med at du har fått en urinveisinfeksjon etter cystoskopi, undersøkelsen hvor man kikker inn i blære via et fiberoptisk skop inn gjennom urinblæren. Det er dessverre noe vi vet skjer veldig ofte, ved alle inngrep hvor en går inn i blæren, og på den måten bringer inn bakterier, uansett hvor sterilt man prøver å jobbe. Noen ganger blir det brukt forebyggende antibiotika ved cystoskopi for å unngå denne svært vanlige komplikasjonen, så vanlig er det.

Du sier at du har tanker om at din prostata ikke er helt frisk, og du nevner dette i sammenheng med dette med de mange urinveisinfeksjonene etter cystoskopi. Du ønsker en kommentar til dette. Jeg tror ikke at dine mange urinveisinfeksjoner etter cystoskopi kan brukes til å tolke noe som helst i noen retning, for det er bare noe vi vet skjer veldig ofte, hos deg som hos alle andre. Det er så vanlig og nesten forutsigbart, at det ikke gir oss noen ekstra informasjon.
Jeg har derfor ingen holdepunkter for å tenke at der er sykdom i din prostata her, men dog med forbehold om at jeg kun har informasjonen i ditt brev her å forholde meg til.

Håper at dette var oppklarende, spesielt i forhold til dette med ordbruk og definisjoner, og at der vel sannsynligvis ikke nødvendigvis er noe endret diagnose i ditt tilfelle, men kun et valg av et nytt ord for det samme.

Ha det bra. Les artikkelen, den er veldig informativ og god og handler om det du spør om her.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-