Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kronisk diaré

Spørsmål

Hei

Jeg la om kostholder for ca 1 1/2 år siden. Jeg bytta ut brød med frokostblanding og knekkebrød. Begge deler lager selv og synes det smaker utrolig godt. Ulempen er at jeg har gått fra hard/normal avføring til løs avføring. Det er ofte slik at jeg har lyst til å dusje/vaske meg ekstra etter å ha vært på toalettet. I tilegg merker jeg det godt hvis jeg er nervøs eller spent for noe. Da blir jeg enda løsere i magen. Men i det siste har jeg oftere vært plaget av at jeg rett og slett gjør litt på meg selv om jeg ikke har vært på do. Jeg har ikke klart å finne noe mønster i når det skjer, det er både på fritid og jobb. Er det noe jeg kan gjøre for å unngå så løs avføring? Jeg har ikke lyst til å gå tilbake til brød, men merker det hvis jeg spiser brød at jeg ikke har så løs avføring.

Kvinne 42 år

Kvinne, 42 år

Svar

Hei og takk for spørsmål!

Jeg får inntrykk av at dine problemer med løs avføring har pågått en stund, siden du setter det i sammenheng med endringene i kostholdet for halvannet år siden. Du nevner også at det har blitt verre i det siste. Diaré defineres som mer enn tre daglige tømminger av løs avføring, og dersom dette vedvarer utover 2 uker, kaller vi det kronisk diaré. Årsaker til kronisk diaré er mange, bl. a. irritabel tarm, infeksjoner (særlig aktuelt hvis man har vært på reise), langvarig bruk av avføringsmidler, matintoleranse, medikamentbivirkninger og kroniske betennelser i tarmen. Jeg vil anbefale deg å gjennomføre en undersøkelse hos din lege, for å få klarhet i om diaréen kan behandles og gjøre deg frisk, eller om det er en bakenforliggende sykdom.

Dersom matvareintoleranse eller matvareallergi er årsak til diaré, er det som regel andre symptomer i tillegg, som f eks magesmerter, luft i magen, kvalme, oppkast og uvelhet. Har du disse symptomene også? Du forteller at du har erstattet brød med knekkebrød/frokostblanding siste halvannet år. Jeg mistenker at årsaken til dine plager muligens er mer enn dette. Har du gjort andre endringer i tillegg? Har du kuttet ut noen matvarer / begynt å spise andre matvarer? Siden jeg ikke vet mer om kostholdet ditt, gir jeg deg på generelt grunnlag noen konkrete råd mot diaré:
-Prøv ut matvarer som kan virke stoppende, bl. a. ris, pasta, fint brød/loff, bananer, poteter, egg, kokt frukt, kokte grønnsaker, hermetisk frukt, kylling, kalkun, fisk og cottage cheese.
-Prøv å unngå matvarer rike på melkesukker (laktose) i en periode (bl a vanlig melk, brunost og prim), for å sjekke om du reagerer på dette. Bruk laktoseredusert eller laktosefri melk.
-Prøv ut Biola/Cultura. Dette kan ha en positiv effekt fordi det inneholder melkesyrebakterier som er gunstige for tarmen. Effekten kommer først etter 2-3 uker, så bruk det jevnlig over en lengre periode.
-Ha regelmessige, gode avføringsvaner. Gå på do ved avføringstrang.
-Vær forsiktig med sukkerfrie pastiller og sukkerfri tyggis. Søtningsstoffene kan forverre diaréen.
-Sørg for at du får i deg nok væske.
Du skriver at når du spiser brød, har du mindre løs avføring. Dette kan skyldes at brødet du spiser er såpass fint, at det virker stoppende i tarmen din. Dersom brød har bedre effekt enn de andre forslagene innen stoppende matvarer, kan dette være noe du bør bruke i perioder du er ekstra plaget. Det trenger ikke bety at du må ga tilbake til brød framfor knekkebrød/frokostblanding, men at du bruker det ved behov for å motvirke løs avføring.

Videre nevner du at plagene forverres dersom du er nervøs eller spent. Når psykisk press, stress, uro og nervøsitet fører til løs avføring eller vekselvis løs og hard avføring, kan dette være et tegn på irritabel tarm.

At du til tider "gjør litt på deg" kan være tegn på anal inkontinens (lekkasje av avføring). Anal inkontinens kan bl. a. forekomme hos personer med svekket muskulatur i endetarmen (pga "harde" fødsler, medisinske inngrep i endetarmen, høy alder, etc.) eller hos personer som har løs avføring av ulike årsaker. Dette er et problem som hos mange kan behandles med godt resultat, og jeg vil oppfordre deg til å ta dette opp med din lege.

Imodium og Loperamid er preparater som kan benyttes for å holde løs avføring i sjakk, og kan være aktuelt for deg å bruke dersom du f. eks. skal noe spesielt og ikke er sikker på om du vil ha god tilgang på toaletter. Preparatene bør dog ikke brukes regelmessig uten at man vet hva som er årsaken til diaréen. Ta dette opp når du snakker med din lege.

Avslutningsvis vil jeg si at jeg synes det er positivt at du leter etter mønster i plagene dine, og det synes jeg du skal fortsette med. Hva har du gjort / hva har skjedd / hva har du spist de dagene du er ekstra plaget? På denne måten kan du på sikt lære deg hva kroppen tåler. For mange er regelmessighet, faste mønstre og god tid til måltider og toalettbesøk viktig.

Lykke til!