Kreft i familien

Spørsmål

Jeg er en kvinne som er redd for at kreft er en sykdom som ligger i familien. På min fars side har vi underlivskreft og svulst på hjernen. På min mors side er det også underlivskreft, lymfene. Nå har min søster fått diagnose og hun har i lymfene og blodet, tatt bort et bryst hvor det var kreft, hennes ene datter har i lymfene, tre av de de fant i lysken var det to stykker som var kreft i.
Så jeg lurer på hva slags forhåndsregler jeg bør ta og om jeg ligger i faresonen.
Selv er jeg syk og har mye smerter pga fibromyalgi og prolaps i 5 og 4 ryggvirvel.
Er hos en fott lege som setter smersteslillende sprøyter hver 14 dag.Lider også av migrene,depresjoner og søvnproblemer.Alt dette får jeg hjelp med.Men kreft spørsmålet sniker seg inn.

Relevante sykdommer/medisiner: kreft

Kvinne, 43 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Det er ikke slik at en type kreft øker sjansen for en annen type kreft, heller ikke innad i en familie. Og i din familie så nevner du jo en rekke helt forskjellige kreftformer, hvor den ene ikke øker sjansen for den andre, hos andre de andre familiemedlemmene.
Og husk også at kreft er en meget vanlig sykdom; - i løpet av et livsløp så vil 20-25% av alle få kreft, så du vil kanskje knapt finne en familie hvor der ikke har vært et eller flere tilfeller av kreft.

Noen enkelte kreftformer har en arvelig komponent, som f.eks. brystkreft, hvor man har en statistisk økt sjanse dersom nære kvinnelige familiemedlemmer har hatt dette.

Når din søster har hatt brystkreft, så bør du ta følgende forhåndsregler:
Gå til regelmessige legeundersøkelser, f.eks. en gang i året, noen ganger inkl. mammografi. Diskuter med din lege hvor ofte du bør gå til mammografi. Få din lege til å lære deg selvundersøkelse av brystene.

Når det gjelder underlivskreft, så skal jo alle kvinner ta regelmessige celleprøver fra livmorhalsen, hvert 3.år. Dette må du også følge, selvfølgelig.
Ved å gjøre dette, kan man oppdage begynnende kreftforandringer i et tidlig stadium, og forhindre at det utvikler seg videre.

Generelle råd for å forebygge kreft:
Slutt å røyke og ikke drikk mye alkohol (øker sjansen for en rekke kreftsykdommer).
Unngå stor overvekt (øker sjansen for bl.a. brystkreft)
Spis sunt og tren regelmessig. Mye fiber i kosten ser ut til å kunne forebygge tykktarmskreft.
Ta tilskudd av antioxydanter, en "basispakke" med bredspektrede antioxydanter er Vitamin E, C, Selen. Spis mye bær og urter / krydder, disse inneholder masse antioxydanter.
Sol deg med måte, og unngå for enhver pris solforbrenninger.
Følg med på evt hudforandringer og oppsøk lege hvis du ser noe du lurer på.
Og: Du må allikevel ikke bekymre deg for mye for dette ! For det er mye vi ikke vet om hvordan immunsystemet virker, men det kan se ut som at det å være avslappet og "ustresset", og ha et så bekymringsfritt liv som mulig, bedre immunsystemets funksjon og helsen generelt !

Lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-