Kramper, smerter, prikking i hender og føtter m.m.

Spørsmål

Hei. Eg slit med smerter og kramper i hendene/handledda. Har og kramper i føttene. Har og ein del prikking i hender, føtter, slik som du før når det sovner/dovnet vekk.
Dette kommer uten at eg gjer noko spesielt, treng ikkje bevege meg i det heile tatt for at det skal oppstå.
Har knekt venstre underarm i 2008 og måtte operere inn ei plate for at det skulle bli bra. Har i ettertid av det slitt med store smerter i arm og albue, avhengig av arbeid og kor ofte eg har gått til behandling
(naprapat) Armen blir kald og verker mykje.

Lurer på om det er dette som er grunnen, eller om det kan vere noko anna som gjer at kramper og smerter oppstår ofte ( fleire gonger for dag uten å gjere noko spesielt).
Sliter og med smerter i nakke og tildels i hodet til tider. Verker da frå fingertuppene og opp i nakken. Behandling hos naprapat hjelper litt men da stor sett i armen der bruddet var, krampene og dei andre smertene er der fortsatt.
Gutt 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du beskriver smerter, kramper og prikking i hender, føtter og håndledd, og du har smerter i nakke og hode.
Du brakk venstre arm i 2008 og har operert inn en plate der, og du lurer på om det er dette som er årsaken. Det kan kanskje gi deg plager lokalt i den armen / hånden, men det kan absolutt ikke være årsak til dine symptomer fra høyre arm og fra føttene. Så det må altså ha andre årsaker.

Jeg kan nok ikke si deg hva årsaken til dine plager er uten å undersøke deg, for her er mange muligheter. Men generelt kan jeg fortelle at slik prikking som du beskriver, hvor du sier at det er akkurat slik som når "beinet sover", er det vi kaller parestesier. Det er ikke en sykdom, men et symptom, altså noe en kjenner. Slike parestesier kommer alltid av en eller annen form for påvirkning av den hudnerven som går ut i det området hvor det prikker.
Det kan skyldes mekanisk påvirkning, f.eks. at noe trykker på nerven eller at det trange forhold rundt nerven osv., og det kan skyldes generell sykdom som f.eks. diabetes, B12-mangel osv, og det kan skyldes sykdommer i nervesystemet.
Når jeg nevner dette nå, så er dette NB generell informasjon, og IKKE noe jeg tenker at du har her og nå, for det er noe som må legeundersøkes for å si noe om.

Du forteller også at du går til behandling hos naprapat, men at det ikke hjelper deg så veldig. Jeg tenker at dersom en skal behandle "noe" så er det en forutsetning å vite hva man behandler, dvs få stilt en diagnose. Derfor har jeg i bunn og grunn kun et råd til deg nå, men det er til gjengjeld et enkelt og svært viktig og godt råd:
Du skal gå til fastlegen din med disse tingene og bli utredet, slik at en finner ut hva årsaken er. Først når det er gjort, vil det være mulig å si noe om hva slags eventuell behandling som kan hjelpe deg osv.

Ta gjerne med deg en kopi av spørsmål og svar her til legen din, for du har jo skrevet en grei og nyttig oversikt over symptomene, som legen din med fordel bør lese.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-