Kraftige reaksjoner på insektstikk

Spørsmål

Hei. Vi reiser til Kreta hver sommer og skal dit i september. Jeg blir alltid bitt av insekter og reagerer veldig sterkt på disse. Jeg reagerer sterkt på mygg/klegg/veps hjemme også. I fjor da vi var på Kreta ble reaksjonene så sterk at jeg fikk feber. En del av bittene klør faktisk enda et år etter. Jeg har alltid med meg allergitabletter, myggspray og kløstillende krem. Jeg kjøper også dette der nede, på apotek, da de gjerne er noe sterkere. Jeg bruker ikke parfyme der nede. Beskrivelse av stikkene er f.eks et stikk jeg hadde på hånden, da hovnet hele hånden opp, stikk på legger, da blir hele leggene hovne og gjerne helt stive. Jeg hovner også opp rundt øynene og får mye puss i øynene. I fjor da jeg var på Kreta kontaktet jeg lege på apoteket og han fortalte at de finnes allergitabletter som eventuelt kan tas en stund før jeg reiser. Er dette noe du kan anbefale? Eller finnes det andre muligheter for forebygging? Mange tenker kanskje på slike bitt som en bagatell, men for meg og min samboer kan det ødelegge flere dager av ferien når det står på som verst.

Kvinne, 39 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Stikk av blodsugende insekter er noe helt annet enn vepsestikk. De blodsugende insektene oppsøker oss for å få mat, og man kan redusere risikoen for å bli stukket med å ha på seg dekkende klær og å bruke myggrepellent. Om man blir bitt er det fare for infeksjoner om huden blir klort opp, og det kan feilaktig tolkes som allergiske reaksjoner. Risikoen for infeksjoner er mye større i varme land enn i Norge. Allergimedisiner kan dempe kløen. Jeg anbefaler ikke kortisonlignende preparater, da de øker risikoen for infeksjon. Det kan være lurt å plastre stikkene med en gang, og klø utenpå plasteret.

Når det gjelder vepsetikk har myggrepellenter ingen forebyggende effekt, det er lite annet man kan gjøre enn å se seg for. Noen får farlige allergiske reaksjoner, som kan innebære akutt blodtrykksfall, generell kløe og pustevansker. Da må man ha adrenalin så fort som mulig. Vepsestikk kan også være farlig om de gir kraftig lokal hevelse, om man blir stukket på halsen. Vanligvis trenger ikke vepsestikk noen behandling i det hele tatt, smerten er intens med en gang, men den gir seg gjerne fort.

Valg av reisemål og tid på året kan påvirke risikoen for dine problemer. Du bør ikke dra til tropene i regntiden.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Britt Nakstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-