Kraftig reaksjon etter et insektstikk

Spørsmål

Spørsmål til reise-medisiner Gunnar Hasle:

På en ferietur på Rhodos nylig ble min mann stukket av en sandflue. Bittstedet ble knallblått med blemmer og hovnet opp. Vi trodde først reaksjonen kom av at han kan reagere allergisk på noen insektbitt og iverksatte behandling med dens og allergimidler. Etterhvert skjønte vi at dette var noe mer. På legevakten i Bergen ble det iverksatt behandling med antibiotika. Slik vi har forstått det kan et bitt av denne sandfluen, som finnes bl.a i Sør-Europa, utvikle seg ganske dramatisk ubehandlet. Siden min mann også reagerer allergisk på myggstikk i Sør-Europa/midt-Østen (hevelse og voldsom blåfarge) prøver vi å feriemål hvor det er lite mygg og hvert fall ikke denne sandfluen. Man kan jo som kjent forebygge, men dersom der finnes reisemål hvor der er lite insekter er dette det beste. Hva med Kanarieøyene? Finnes fluen der? Azorene og Karibien? Østover til Vietnam/Thailand?
Takknemlig for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Jeg lurer på hvordan dere kan vite at det var en sandflue som bet ham. Sandfluer kan overføre en sykdom som heter Leishmaniasis. Inkubasjonstiden er fra noen uker til flere måneder. Dette høres ut som enten en akutt allergisk reaksjon eller en bakterieinfeksjon. Sandfluer er ca 1,5-3 mm lange. Hvis dere så insektet, og det var lengre enn 3 mm var det ikke en sandflue. Om blemmene og hevelsen umiddelbart etter bittet tyder det på at det var en allergisk reaksjon. Om det utviklet det seg sakte over flere dager tyder det på en bakterieninfeksjon. Det kan ha startet med en allergisk reaksjon og det kan senere ha gått infeksjon i såret, særlig hvis dere har brukt kortisonlignende preparater. Om det ble det tatt bakteriologisk prøve før det ble startet antibiotikabehandling vil svaret bli sendt til legevakten i Bergen.

Mygg finnes nesten på alle reisemål. Sandfluer kan finnes i alle tropiske og subtropiske områder. Det finnes en rekke andre stikkende insekter. Jeg kan ikke si noe om det som stakk mannen din uten å hvite hva det var. Generelle forhold mot insektstikk er dekkende klær og myggstift.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn