Kosttilskudd

Spørsmål

Hei, jeg er en ivrig leser av deres side,og vil gjern stille et spørsmål til Dr.Barexstein.

Jeg er 35 år gammel mann som kommer fra Sør -Øst Europa,jeg har en far som har hatt et hjerteinfarkt i 50 års alderen og han har type 2 Diabetes, mora mi har høyt BT. Jeg selv har et BT på 140/150-85/90,har gått med 24 timers BT måler som viste noen høye verdier,har målt kolesterolet mitt:tot.kolesterol 4.9,LDL 3.5,HDL 1.4,Hba1c 5.4, jeg spiser mat med lav GI,veier 82 kg.og er 1.82 høy,trener så regelmessig som jeg kan, har en ganske stessende jobb,og er veldig stresset person.

Jeg har begynt å ta Omega 3 kapsler Pikasol,tar 3 kapsler daglig jeg tar i tillegg Vit.C 750 mg ,Bio E 350 MG,jeg hsr nå sett et kosttilskudd som Vitaplex lager,den heter "alt i ett", og inneholder en vitamin pille ,en antioksidant pille og en omeg3 pille. Så vidt jeg kunne se inneholdt ikke disse pillene A og D vitamin, på pakningen står Betakaroten naturlig 1000 iu i vit.pillen og 1770iu i antioksidant pillen. Jeg lurte på DR.Barexstein har du noe kjenskap til disse pillene fra Vitaplex,inneholder de A og D vitamin,fordi jeg har lurt på om jeg kan både ta disse pillene og tran i tilleg, men side tran inneholder A og D vitamin, har jeg ikke turt å gjøre det for det ikke skal bli dobbelt opp med A og D vitamin.

Jeg lurer også på om det er noe annet jeg kan ta av kosttilskudd som virker forebyggende. Jeg har også en sønn på 5 år som jeg lurer på om jeg kan gi en Vitaplex pille for barn i tillegg til tran.

Til slutt lurer jeg på om det kunne ha vært noe mulighet å bestile en time hos deg (jeg vet ikke om du driver med privat praksis og hvor), for å ta en ordentlig utredning med blodprøver og alt som trenges med tanke på hjertekarsykdom og forebyging. Det ble et langt spørsmål men jeg håper inderlig at du har tid til å svare på dette spørsmålet.

P.S. har lest alle de andre svarene du har gitt til de andre leserne om høyt BT,har lært mye av det.

På forhånd takk.

Med vennlig hilsen en bekymret mann.

Relevante sykdommer/medisiner: noe høyt BT

Mann, 35 år

Svar

Hei og takk for interessant spørsmål !

Du avslutter din hilsen med "bekymret mann", men det trenger du nok ikke å være, ser jeg av dine blodprøver m.v.:

Jeg ser at du har utmerkede prøvesvar hva gjelder dine kolesterolverdier, hvor andelen HDL (det "gode" kolesterolet) er mer enn 25% av totalkolesterolet ditt. Det er akkurat hva en tilstreber som det ideelle i forhold til beskyttelse mot hjerte-karsykdommer.

Din BMI (kroppsmasseindeks) er 24,8, hvilket også er fint, det betyr at du ikke er overvektig, og med det reduserer du sjansen for både hjertekarsykdom og diabetes, som er i familien din.

Og ditt lett forhøyede blodtrykk behøver du ikke å bry deg om i denne omgang, da det i din unge alder ikke har annet enn en svakt økt statistisk sjanse for sykdom i eldre alder.
Bruk tiden og årene fremover til et sunt levevis, og det er god sjanse for å få dette ned etterhvert, og du har allverdens tid på deg for å jobbe med dette.

Og du bruker en rekke fornuftige kosttilskudd i denne sammenheng.

Jeg synes videre at du skulle få undersøkt en blodprøve som heter homocystein. Dette er en viktig risikofaktor for hjertesykdom, vel så viktig som kolesterol. Hvis denne er 9 eller høyere, bør du ta tilskudd av Triobe, som er en tablett som inneholder B12/B6/folat, og denne senker homocystein effektivt. Denne får du kun på resept.

Når det gjelder Vitaplex "alt i ett", så inneholder denne ikke A- og D-vitamin. Du både kan og bør derfor ta tran i tillegg. 1 spiseskje daglig, inklusiv om sommeren, da her er for lite sol her i landet selv om sommeren, til at vi får nok D-vitamin gjennom solen.

Du spør om andre kosttilskudd:
Det er ikke noe du nødvendigvis må ta, men da jeg ser at du er opptatt av å ta vare på helsen din, og er opptatt av antioxidanter m.v., så ville jeg ha tatt Selen, dersom ikke Vitaplex "alt i ett" inneholder dette. Det kan du se på innholdsfortegnelsen. Jeg har ikke denne her. Et annet alternativ, er at 5 paranøtter daglig gir deg ditt daglige behov for Selen, som er en viktig antioxidant. Hvis du skal ta tilskudd, vil jeg foreslå 100 mikrogram daglig.

Videre kan du gjerne bruke en spiseskje av Udos choice daglig, eller mer. Dette er en oljeblanding med et balansert forhold mellom omega3/6/9, som er særdeles gunstig.

Rikelig med olivenolje (extra virgin / kaldpresset) hver dag er svært nyttig for å forebygge hjertekarsykdom. Jo mer jo bedre. Men det går jeg ut fra at du bruker, hvis du er fra Sørøst-Europa !

Løk og hvitløk daglig er også å anbefale.

Et annen nyttig kilde til antioxidanter, er bær (især blåbær) og krydderurter.
Antioxidantene fra blåbær får man også i kapselform, til å ta de dagene man evt ikke får i seg blåbær. Alle former for krydder er rike på antioxydanter, så bruk dette rikelig i matlagingen. Likedan grønn te.

Når det gjelder din sønn på 5 år, så ville jeg anbefale tran, 1 barneskje daglig. En multivitamintablett beregnet på barn er også bra, der finnes en rekke merker. Og gjerne omega 3 for barn, f.eks. Eskimo Kids, innholdsfortegnelse på flasken (avhengig av alder og vekt)
Sønnen din kan også med fordel få i seg Udos choice-oljen, denne kan blandes i maten eller helles over, smaker godt.

Men ikke glem at kosttilskudd på ingen måte kan erstatte de næringsemnene man får fra sunn og variert mat, så dette vil alltid være det viktigste, for barn som for voksne.

Nå det gjelder ditt stressnivå, så burde du kanskje vurdere å finne måter å håndtere dette på. Der finnes en rekke teknikker man kan lære, f.eks. yoga, meditasjon, autogen trening, og selvfølgelig er fysisk trening, kanskje i sær i friluft og natur, en fin måte å oppnå stressmestring på.

Angående ditt ønske om time hos meg, så er det slik at jeg ikke kan oppgi arbeidssted og praksis, i gjennom Lommelegen, da å legge dette ut pr internett muligens ville føre til en for stor pågang enn hva jeg vil klare å håndtere, så der har vi et prinsipp om å ikke legge dette ut pr internett, og det beklager jeg, men takker for din interesse og entusiasme.

Du har ikke sagt noe om røyking, men jeg går nesten ut fra at du ikke røyker, når jeg ser hvor sunt du lever ellers. Dersom du mot formodning røyker, så er det en langt større effekt å slutte med dette, enn resten av de andre tiltakene tilsammen !

Ønsker deg lykke til videre ! Fortsett å leve som du gjør !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-