Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kosttilskudd og misfarget pakning - kan det være farlig?

Spørsmål

Hei! Jeg har brukt vitamintilskudd Nycoplus Gravid som består av trankapsler og tabletter, jeg er i første trimester. Uten å ha tenkt meg om så la jeg merke til at i enkelte bura til trankapslene, så var det igjen litt gultaktig/ mørkt “spor” på innsiden av folie som om kapselen hadde limt seg litt i pakningsfoliet. Kapselen hang ikke fast i folie alle dei gangene jeg knekte den ut, holdbarheten var også normal. Jeg tenkte at kanskje det er normalt, men når jeg begynte på ny pakke med vitamintilskudd, så såg jeg ingenting av det igjen. Vart litt nervøs nå i tilfelle det kunne ha skjedd en uheldig kjemisk reaksjon i kapslene som kunne igjen være skadelig for foster. Eller om det er bare overflaten som har kanskje reagert med foliet. Syns at både kapslene og tablettene såg ellers ua. ut. Trur du at jeg trenger å uroe meg for dette? Er det stor sjanse for at det kan være noe alvorlig gale med vitamintilskuddet?

Kvinne
Svar

  

Hei og takk for ditt spørsmål.


Jeg forstår godt at du blir bekymret over det du har opplevd. Man ønsker jo det beste for barnet sitt, og det er flott at du spør om det du lurer på. For å starte med å besvare spørsmålet ditt – nei, jeg tror ikke dette er farlig, og ja, det høres nok ut som at kapslene kan ha klistret seg til folien på et tidspunkt. 


Myke kapsler (altså kapsler med flytende fyll)klistrer seg lett til ulike overflater. Du har kanskje sett før at i bokser med trankapsler så sitter de sammen i en klump, men at det ikke skal mye risting til før de faller fra hverandre. Årsaken til dette er at innholdsstoffene i kapselskallet gjør at overflaten lett klistrer seg.  Særlig variasjoner i luftfuktighet og temperatur kan bidra til dette. Oppbevaring i rom med ujevn eller høy temperatur og luftfuktighet, slik som bad eller kjøleskap kan øke sjansen for at kapslene klistrer seg.


Jeg har sett på innholdet i kapslene hos produsenten, og ingrediensene er helt vanlige å bruke i produksjon av både kosttilskudd og legemidler. Det kan godt være at det er farge fra kapselskallet i seg selv som gir den gulaktige stripen, som du selv sier. Små lekkasjer kan også skje, men det kan man gjerne merke på lukt eller at overflaten på kapselen kjennes annerledes ut normalt.


Siden kombinasjonen av myke kapsler og brett med aluminiumsfolie er ganske vanlig og velutprøvd, er det ikke sannsynlig at det skulle ha skjedd noen skadelig kjemisk reaksjon mellom kapsel og folie. Jeg mener derfor at du ikke trenger å bekymre deg for at det skal være noe alvorlig feil med dette kosttilskuddet. Produsenten du har valgt er en av de største leverandørene av kosttilskudd i apotek, og er opptatt av å tilby forbrukerne trygge og gode produkter.


Selv om jeg ikke tror dette er noe farlig, anbefaler jeg deg å ta kontakt med produsenten eller apoteket du har kjøpt kosttilskuddet hos og høre om det er grunnlag for en reklamasjon. Det hender nemlig at det skjer uønskede lekkasjer eller ting i produksjonen som ikke er farlig, men ser litt udelikate ut og som gir bekymringer hos de som skal bruke kosttilskuddet.  Produsenter av både kosttilskudd og legemidler ønsker seg veldig gjerne tilbakemeldinger om slike ting, for da kan de sjekke resten av batchen, og om de må justere noe teknisk i produksjonen. Det hender at leverandører trekker kosttilskudd på grunn av utseendet til produkt eller pakning, uten at det er noen andre feil med produktet i seg selv.


Jeg håper du fikk svar på det du lurte på.

Lykke til videre, og gratulerer så mye. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-