Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kostråd for leddgikt og urinsyregikt

Spørsmål

Hei. Jeg har et spørsmål ang. kosthold når det gjelder urinsyregikt / leddgikt. Er det noe spesiellt en skal unngå av mat? F. Eks. svinekjøtt? Er det påvist at vegetarkost har en positv effekt?

Kvinne, 46 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet!

Urinsyregikt (podagra) er en betennelsestilstand som skyldes opphopning av urinsyre i kroppen. Det er en sammenheng mellom denne tilstanden og overvekt. Mekanismen for dette er noe usikker, men det er en klar fordel å gå ned i vekt hvis du eller den dette gjelder er overvektig. Det er imidlertid viktig ikke å gå ned altfor fort i vekt, siden dette kan frigjøre urinsyre som kan gjøre tilstanden verre. 0,5 kg-1 kg per uke anbefales. Det er også viktig å drikke mye væske, opp til 3-3,5 liter per dag, for å løse opp og skille ut urinsyrekrystallene som er det som skaper betennelsen.

Du har kanskje også har hørt om anbefalingen om å unngå purinholdig mat. Dette viser seg faktisk å ha en relativt liten effekt på produksjon av urinsyre og anbefales ikke i like stor grad som tidligere. Likevel kan det være en fordel å være forsiktig med følgende matvarer: skalldyr, rogn/kaviar, fisk (spesielt ansjos, makrell, sild, sardiner, brisling), innmat (lever, nyrer, hjerte), bønner, erter, linser, spinat, asparges, blomkål, sopp og øl. Annen alkohol har også en innvirkning på urinsyregikt, så et moderat inntak anbefales. Noe forskning viser at et vegetarisk kosthold og magre melkeprodukter kan redusere utskillelsen av urinsyre. Uansett er det sunt å spise mye frukt og grønnsaker.

Leddgikt er en betennelsesaktig sykdom i ledd og kalles også revmatoid artritt. Dette er noe annet enn urinsyregikt selv om begge går under benevnelsen revmatisme. Det er flere studier som viser at det er en sammenheng mellom kosthold og leddgikt. Det finnes foreløpig ingen entydige svar og reaksjonene på forskjellige matvarer og næringsstoffer er ofte individuelle. Mye tyder på at et såkalt middelhavskosthold hjelper, det vil si mye mat fra planterike, fett fra oliven, avokado og fisk. Mye av grunnen til at denne type kosthold hjelper har sannsynligvis med fettet å gjøre. Såkalte enumettede fettsyrer (fra avokado, oliven og olivenolje) samt omega-3 fettsyrer fra fet fisk, tran eller andre omega-3 tilskudd kan ha en betennelsesdempende effekt i motseting til mettet fett (fra dyreriket) og mye flerumettet fett fra for eksempel soya, sosikke- og rapsolje.

Mange av de fete fisketypene inneholder mye som nevnt mye puriner, så her er anbefalingene for leddgikt og urinsyregikt forskjellige. Akkurat som ved urinsyregikt hjelper det å ha en sunn kroppsvekt. Mye antioksidanter fra frukt, grønt og helkornprodukter anbefales også. Andre spesifikke tilskudd som folat, jern, kalsium og vitamin D kan være aktuelt, men vurderes i hvert enkelt tilfelle av lege. Det kommer blant annet an på hvilken medisinsk behandling man eventuelt får.

Det viktigste er altså en sunn kroppsvekt, mye frukt, grønt og helkornprodukter, rikelig med væske og lite alkohol.

Håper dette gav svar på spørsmålet!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-