Kosthold ved Crohns

Spørsmål

Har i tillegg til Crohns en ekstremt irritabel tarm. Dette slår meg helt ut - kvalme, diare, enorm oppblåsthet. Pga dette kommer jeg ikke opp i vekt, er 159 cm og 46 kg(går heldigvis ikke ned i vekt lengre). Vil helst opp til 55-60 kg. Dobesøk varierer fra 3-14 ganger per dag, i gjennomsnitt rundt 6-7. Er lite fysisk aktiv. Har etter lang tid klart å redegjøre for hvilken mat som gjør meg dårlig(blir nærmere symptonfri når jeg holder meg unna denne maten): fett(særlig mettet), gluten, laktose, sukker(litt går bra), kullsyre, koffein, søtstoffer, mye fruktose(litt går bra), sterk og salt mat, rødt/mørkt kjøtt, rå og harde grønnsaker, løk, gjær, for mye nøtter. Vet også at kokt/bakt mat er mye bedre enn stekt mat, og at få og store måltider tar knekken på magen. Som du ser er det ganske mange ting. Når jeg samtidig vil opp i vekt er det ikke så enkelt, men jeg tror mye er gjort hvis jeg klarer å dempe plagene - jeg vil holde på mer mat pga mindre diare, jeg vil orke å spise oftere/mer om jeg ikke er så kvalm/uvel, og jeg vil bli mer opplagt til å lage næringsrik og fristende mat. Er klar over at det kan ta litt tid å gå opp i vekt, men det er jeg forberedt på. Jeg vet altså hva jeg ikke kan spise, men trenger gode tips til mat jeg kan spise som ikke er så altfor komplisert, der jeg samtidig får i meg de næringsstoffene jeg trenger. Gjerne litt variert, så jeg ikke går så lei. På middagsdelen har jeg klart å samle opp noen oppskrifter, så det er særlig frokost/lunch/kvelds/mellommåltider jeg trenger noen tips til. Er glad i kylling, laks, glutenfri pasta, ikke SÅ glad i brødmat. Vil poengtere at jeg får behandling for min kroniske sykdom. Har vært hos kostholdsekspert før, men fikk ikke noe ut av det da hun kun ville fokusere på vektøking. Håper du kan hjelpe, er så sliten. Vil kunne leve et normalt liv igjen. Relevante sykdommer/medisiner: Sykdommer: Morbus Crohn, Irritabel tarm.
Medisiner/tilskudd: Remicade, Imurel, jern, B12.

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for spørsmålet!

Du har nå en BMI på 18,2 kg/m² som betyr at du har en lav vekt for din høyde. Hvis du går opp i vekt til 55-60 kg vil du ha en BMI på 21,8-23,7 som er i normalområdet (20-25). Jeg forstår at det er vanskelig å være fysisk aktiv når du er på do i gjennomsnitt 6-7 ganger per dag og at du blir slått ut, både av kvalmen, oppblåsthet og diare.

Det er bra at du har greid å finne ut hvilke matvarer som gjør symptomene verre, men jeg forstår godt at det er utfordrende å gå opp i vekt når du er avhenging av å kutte ut så mye fra kostholdet, spesielt fett som er det mest energirike næringsstoffet.

Som du vet klassifiseres Crohns sykdom som en irritabel tarm sykdom . En høy andel av personer med Crohns forteller at de er plaget med forskjellige typer mat. Det er imidlertid ofte vanskelig å identifisere hvilke komponenter som er utslagsgivende. Mat inneholder jo som oftest flere næringsstoffer. Det finnes, som du kanskje har hørt om, god vitenskapelig dokumentasjon for at en flytende diett i 2-4 uker kan føre til remisjon i aktiv fase av Crohns. Tidligere trodde man at best effekt ble oppnådd med en såkalt elemental diett, altså hydrolyserte (oppdelte) proteiner, som for eksempel ved å bruke produktet Elemental 028 Liquid. Det har vist seg at så lenge det er flytende, har drikker med hel protein like god effekt. Dette er positivt siden de elementale produktene smaker verre. Næringsdrikker fra apoteket, som Nutridrink, Resource eller Fresubin kan derfor være en god løsning i en periode. Det er usikkert hvorfor en flytende diett har så gode resultater hos mange med Crohns, men sannsynligvis er det en kombinasjon av mindre irritasjon for tarmen, forbedret ernæringsstatus (næringsstoffene tas bedre opp) og en immuneffekt av fettsyrene i tarmen. Noen følger kun flytende diett i 8 uker før en gradvis introduksjon av matvarer over flere uker. Det er usikkert hva den beste måten å introdusere maten på er, men noen ekempler på noen av de mest kjente eksemplene er The elimenation diet, The LOFFLEX diet og The Holt protocol. Dette er først og fremst en måte å øke lengden på remisjon, men også en mer systematisk vei å finne ut av om det er matvarer man ikke tåler. Hvis du ønsker å prøve dette, bør det gjøres i samarbeid med en klinisk ernæringsfysiolog.

For å gjennomføre en slik flytende diett må man være motivert. Hvis du ikke har spesielt store bivirkninger av Remicade og Imurel og synes du greier deg uten altfor mange symptomer med det kostholdet du beskriver, vil jeg anbefale deg at du bare tar et flytende tilskudd i tilegg. Hvis vekten din er stabil nå, bør du ikke trenge mer enn 500 kalorier ekstra per dag for å kunne gå opp i vekt, moe mer hvis vekten er på vei ned. Det finnes et medisinsk næringsmiddel som er spesielt for Crohns som heter Modulen IBD (fra Nestlé). Dette kommer i pulverform og kan blandes med varmt eller kaldt vann og blir til en melkedrikk med nokså nøytral smak. Den kan tilsettes litt kakao, vaniljesukker eller lignende for variasjon. Det som er spesielt med dette produktet er at det inneholder mellomlange fettsyrer (såkalt MCT fett) som tas mye lettere opp enn vanlig langkjedet fett. Kososfett er forøvrig også mellomlange fettsyrer, så det tåler du sannynsligvis greit. I tilegg inneholder Modulen IBD mye av det betennelsesdempende stoffet TGF-⓶ (et såkalt antiinflammatorisk cytokin) som både finnes i kumelk og i tarmen. Det regulerer immunforsvaret og kan hjelpe healingprosessen av skadet vev i tarmen. Det er et fullverdig produkt med alle næringsstoffer kroppen trenger, men i tilegg til å bruke det som flytende diett i 8 uker, kan man fint bruke det som et tilskudd. Dette en næringsrikt og inneholder 100 kcal per 100 ml. Det vil si at hvis du får i deg en halv liter per dag i tilegg til det du spiser nå, vil du gå opp i vekt. Samtidig er du sikker på at du får i deg et velbalansert tilskudd med lettfordøyelig fett, mye protein og andre næringsstoffer. Dette kan du forøvrig få på blå resept fra en spesialist. Produktet er selvsagt glutenfritt og laktosefritt. Selv om du kanskje blir lei av dette, bør du se på det som medisin. Som du selv sier, kommer du mest sannsynlig til å føle seg mye bedre når du får gått opp i vekt og får mer overskudd, slik du da etter hvert kan spise mer variert.

Jeg anbefaler at du fortsetter å unngå de matvarene som du vet plager deg. Hvis du har innsnevringer i tarmen, er det spesielt viktig at du tygger maten godt, fokuserer på myk mat, drikker ved siden av maten, unngår nøtter, frø, kjerner, skall, stilker, helkorn og tørket mat. Jeg vil nevne at i en ny oversiktsartikkel (juli 09) som ble publisert i The Journal of the American Dietetic Association ble følgende anbefalinger vektlagt for de med irritabel tarm syndrom (dette er selvsagt ikke det samme som irritabel tarmsykdom, men mange av symptomene og prinsippene er de samme):

-Unngå store måltider
-Probiotika kan kanskje ha en positiv effekt (Biola i småflasker på 100 ml er laktosefrie)
-Fruktose, fruktaner (løk, hvete), sorbitol og andre sukkeralkoholer, uløslig fiber (kli, kim), samt gassproduserende matvarer (belgsfrukter, kullsyre, løk) bør reduseres
-Peppermyneolje daglig kan hjepe
-Løslig fiber som fiber husk, psylliumskall og linfrø kan forbedre symptomer
-Mange reagerer på alkohol, hvete, bananer, mais, poteter, melk, egg, kaffe og erter

Mye av dette har du allerede erfart, men kanskje det er verdt å for eksempel prøve 100 ml Biola uten laktose i tilegg til at du kan bruke litt kokosfett (enten Delfiafett eller kokosmelk) i mat der det passer med smaken. I tilegg vil jeg altså anbefale deg at du tar et flytende tilskudd som Modulen IBD eller annen næringsdrikk som tilskudd.

Når det gjelder tips til måltidene dine kommer det noen tips her: glutenfri havre med laktosefri melk (løslig fiber i havre), glutenfri havregrøt, glutenfritt knekkebrød med laks eller kyllingpålegg, soyayoghurt med knuste linfrø, suppe med tilsatt laktosefri fløte (etter toleranse), smoothie med laktosefri melk og frukt/bær som du tåler, glutenfri pastasalat med avokado og pestosaus.

Håper noen av tipsene kommer godt med. Jeg håper du kan få en time hos en klinisk ernæringsfysiolog som kan tilrette legge kostholdet ditt mer individuelt både i forhold til det du tåler og vektoppgang. Lykke til videre!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-