Kortison som har hjulpet?

Spørsmål

Er ei dame på 51 år med normal vekt. Etter en middels gåtur for ca 5 år siden fikk jeg influensalignende symptomer. Beina ble tunge og jeg ble fort sliten. Fikk problemer med å gå i trapper og kunne ikke gå raskt. Jeg følte meg klossete og ustø og hadde en redusert livskvalitet. Gikk gjennom et stort antall undersøkelser hos flere nevrologer, MR, EMG, fikk tatt biposi, et 50 talls blodprøver etc. Ingen analyser gav noen resultater bortsett fra EMG som viste at jeg kunne ha Myastenia gravis/LEMS. Ingen blodprøver viste antistoffer i blodet. Jeg hadde kun en redusert muskelkraft i lårmuskelene, merket ingen andre symptomer. Jeg fikk prøve Mestinon, og jeg fikk en betydelig merkbar effekt. To spesialister på Universitetssykehuset i Oslo mente jeg hadde LEMS og de mente de kunne dokumentere dette. Nevrologisk avdeling på UiO var uenige og mente at det var MG. Pga. usikkerheten omkring MG/LEMS fikk jeg også tatt Pet-scan for å utelukke kreft. Etter ca 2 år ble jeg opereret på UiO og fikk fjernet Thymuskjertelen. Fikk beskjed om at sykdommen kunne "brenne seg ut", men det var ingen garanti. Merket kanskje en bedring etter operasjonen og gikk ned på mestinonen, men måtte alltid ta ekstra dose når jeg skulle gå lengre turer. Har hele tiden vært i full jobb(kontorjobb).
Høsten 2016 fikk jeg frozen shoulder og fikk tre injeksjoner med kortison i hhv. januar, april og mai i skulderen. Har ikke hatt noen symptomer på Myasteina gravis de siste to måndenene. Jeg forstår ikke hva som har skjedd, og jeg er er så glad over å ha fått et normalt liv igjen. Kjenner bare at beina er normale og fungerer. Kan småløpe og hoppe uten at jeg mister balansen. Lurer nå på om kortisonen kan ha hatt en medvirkende årsak til min bedring? Jeg klarer ikke legge dette fra meg, og er redd jeg skal få tilbakefall. Lurer nå på om det kan ha vært en annen sykdom jeg har hatt og om jeg har fått feil diagnose? Fastlegen min forstår heller ikke hva som har skjedd.

Svar

Hei! Kortisoninjeksjonen i skulder har liten systemisk effekt og virker kun lokalt i skulderen. Det har neppe noen effekt på de øvrige symptomene (muskelsvakhet). Jeg tror nok mer at tilstanden har brent ut. Det er ikek helt uvanlig ved autoimmune tilstander. Diagnoser er ikke alltid så lett og du har tross omfattende utredning ikke fått et endelig svar. Imidlertid er symptomene i regress og det er veldig gledelig. Bekymring for tilbakefall bør du heller ikke ha. Sannsynligheten for det er veldig liten.