Kortison og nedtrapping

Spørsmål

Dette dreier seg om mine binyrer. Jeg har gått på prednison(solon) i ca. 20 år. Har prøvd å trappe ut av det noen ganger, da jeg var yngre. Men det gikk ikke så bra. Fikk vel addison krise. Har vært på Aker sykehus og fått beskjed om å trappe ut av Prednison. De har tatt synacthen test og funnet ut av at det var en liten økning i binyrene.

Jeg er litt bekymret om hvordan det vil gå nå. Jeg har vært sykemeldt nå i flere mnd pga av slapphet, hodepine og det har blitt sagt muligens utbrent.

Jeg vil da spørre om hva dere synes om at jeg skal trappe ut av Prednison nå. Siden Det ikke har gått bra før. Hva er da oddsen for at det skal gå bra nå? Hva menes egentlig med en liten økning? er det 30% økning eller hva? Hvordan vil jeg sannsyligvis få det når jeg skal trappe ned?

Må bare få noen andre synspunkter på dette. Alle rundt meg har så mange råd om hvordan jeg skal gjøre dette, og om jeg skal trappe ut i det hele tatt.

Relevante sykdommer/medisiner: kronisk astma. stoffskifte sykdom. addison.

Mann, 27 år

Svar

Hei!

Kortison/prednison er et stoff som kroppen ikke klarer seg uten, det er ikke mulig å leve uten et adekvat nivå av kortison i kroppen.

Når du har stått på kortison i 20 år må jo grunnen være at du ikke produserer nok selv? Og etter så lang tid med tilførsel av kortison er det jo veldig sannsynlig at kroppen din ikke har egenproduksjon i det hele tatt, ihvertfall vil det kunne ta noe tid før kroppen klarer å produsere det den skal selv.

Hvis du får tilført kortison i riktige doser for kroppen din så skal det være som en normaltilstand, og kortisontilførselen skal ikke gi deg nevneverdige symptomer. Jeg regner med at du kun står på en vedlikeholdsdose. Er derfor ikke sikker på om slapphet, hodepine og utbrenthet har noe med kortisonen å gjøre eller om det er andre årsaker som ligger bak.

Å trappe ned kortison etter så lang tids bruk er en svært alvorlig affære som skal følges svært nøye hos en kompetent lege. Jeg verken kan eller vil svare på om du skal trappe ned. Det må spesialistene som steller med tilstanden din avgjøre, evt fastlegen i samråd med endokrinolog eller indremedisiner. På Aker Sykehus har de jo svært mye kompetanse på dette området.
Om en "liten økning" tilsvarer en eller annen prosentandel er dessverre umulig for meg å vite.

Du skal ikke lytte til "alle rundt deg" men til den legen som behandler deg. Ta kontakt der igjen og still alle spørsmålene du har, så får du vite hva som er planen videre fremover og om noen av symptomene dine kan skyldes kortisonbruken.