Kortison - hvor mange sprøyter?

Spørsmål

Mitt spørsmål handler om medisinbruk i forbindelse med de smerter min artrose gir meg. Jeg bruker periodisk naproxen 500 mg. Jeg mener å ha lest at man med jevne mellomrom må ta blodprøver når slik medisin brukes. Stemmer dette?
Fra mai 2000 til november 2000 har jeg fått 3 cortisonsprøyter i v. kne, 1 i høyre. Disse har god effekt , og gjør at jeg kan være i en viss aktivitet. Stemmer det at det er begrenset hvor mange slike man kan få?
Jeg har vært til to forskjellige ortopeder, og fikk i mai 2000 vite at kun cortsonbehandling -hvis den var effektiv - ville hjelpe. Er det slik å forstå at det ikke finnes andre behandlingsformer enn sprøytene, alternativt å vente til man er 65, og fullstendig invalidisert før det skiftes kneledd?
Håper dere kan svare på spørsmålene mine!

Sykdommer: gonartrose, sikkert påvist ve. kne, sympt. i hø. kne
Medisiner: Naproxen

Kvinne, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det er ikke vanlig å kontrollere noe med blodprøver når man står på Naproxen. Dette er hvis man er frisk forøvrig. Det er litt annerledes med de som har redusert nyrefunksjon, disse skal kontrolleres jevnlig med nyreprøver i blod. Det skal også behandles med forsiktighet hos de som har høye leverprøver.

Når det gjelder kortisonsprøyter er det ingen begrensning på hvor mange sprøyter som kan gis, men det er fornuftig å ikke sette mange sprøyter i samme ledd med for korte mellomrom. Tidligere var det en regel som sa "3 sprøyter i hvert ledd", men det er ikke bevist å være skadelig med flere injeksjoner hvis man følger vanlige forholdsregler ved injeksjon.

Det er dessverre ingen sikre kurer for slitasje i ledd. En del kan gjøres for lindring, men hvis slitasjen fortsetter kan det ende med et kunstig ledd. Imidlertid er det svært stor forskjell på mennesker og ledd, og det er slett ikke alle som utvikler seg like fort.