Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Korsryggsmerter hos fysisk aktiv 81-åring

Spørsmål

Vondt i korsryggen, men innimellom kan smertene nesten være borte. Når jeg bøyer/tøyer meg slik at fingerspissene når ned til golvet, kjenner jeg at musklene bak på leggene og lårene blir stramme, men da kan de stikkende smertene smertene forsvinne og jeg kan gå "normalt" uten smerter en stund. Så når jeg daglig går en 40 min. tur med hunden kjenner jeg ingen spesielle smerter, men dersom hunden rykker til i båndet , kjenner jeg det godt i korsryggen og dersom jeg brått trår feil og må rette meg opp igjen.
Om morgenen er jeg ganske bra , men utover dagen tiltar smertene, rumpeballene knyter seg formelig og lår og leggmuskler blir stramme, så da må jeg ta bøy/tøy øvelsen for å kunne gå normalt, ellers for jeg en litt forover bendt stilling for å lindre smertene.
Smertene er da sterke i hoftene når jeg beveger føttene og begrenser normal bevegelighet. Har litt hovne legger, spesielt høgre.
Tilstanden har vart siden ca midten av september måned i år, men har vært mer eller mindre konstant hele tiden synes jeg.
Jeg lurer på hva dette kan skyldes og hva bør jeg gjøre for å bli bedre ?

Svar

Hei.

Korsryggsmerter er svært vanlig, og i langt de fleste tilfellene skyldes det ikke alvorlig sykdom, men f.eks. muskulære spenninger m.v. Som hovedregel går ryggsmerter over av seg selv også, etter nok tid.
Men det kan selvfølgelig skyldes sykdom også, og rent generelt vet vi at sykdom forekommer hyppigere jo eldre man er, inkl alvorligere sykdom.
Du er 81 år, og selv om du pr idag er frisk og fin, så vet du at sykdom kan oppstå, og derfor er mitt råd til deg at du oppsøker fastlegen for å få en sjekk av dette, i første rekke for å nettopp utelukke sykdom.
Også i ditt tilfelle er muskulære ryggsmerter den mest sannsynlige forklaringen her, og nettopp fordi du blir bedre av å bevege deg, tøye osv, så er dette en nokså sannsynlig årsak. Det at smertene er borte av og til, spesielt når du går, taler også sterkt imot sykdom, spesielt alvorlig sykdom. Da hadde det vanligvis blitt mer og mer vondt hele tiden, og smertene hadde mest sannsynlig vært tilstede hele tiden.

Men dette er sannsynlighetsvurderinger, og ingen sikker diagnose naturligvis, siden jeg ikke kan undersøke deg.
Når du nå oppsøker fastlege for å få en vurdering av dette, og det mest sannsynlig ender med diagnosen muskulære smerter, så er behandlingen nettopp det du selv merker virker best: Å holde seg jevnlig i bevegelse. Som du sikkert vet, øker viktigheten av dette med økende alder også. Det er heller ingenting i veien for å ta smertestillende av og til, når du måtte trenge det, for å være mer mobil og unngå krampeaktige og uheldige bevegelsesmønstere som følge av smerte.

Du nevner også hoftesmerter. Diskuter med legen din om du eventuelt bør ta et røntgenbilde av hoftene for å utelukke slitasje. Men også kommer det inn dette med at du blir bedre av å gå med hunden osv: Slitasjesmerter blir gjerne verre jo lenger man går, og slik får jeg jo ikke inntrykk av at du har det.

Håper rådene er til nytte, fortsett med dine flotte treningsvaner, og god bedring i ryggen.