Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Konstant sliten og trøtt

Spørsmål

Hei.
Jeg har et problem med min kjæreste. Hun har diabetes type 2. Hun er konstant sliten og trøtt. Men hus spiser mye sjokolade og sukker hver dag, men sier at det ikke har noe å si, mens hun gjemmer seg bak at hun drikker sukkerfri brus. Jeg tror at kroppen hennes jobber så mye med å bryte ned sukkeret så hun ikke har noe energi igjen, kan det stemme?
Jeg har fått beskjed om å søke meg opp på diabetes, så da henvender jeg meg her.

Svar

Hei.

Din kjæreste er konstant sliten og trøtt, forteller du. Og hun har diabetes 2.

Diabetes 2 vil vanligvis ikke direkte merkes, så det behøver slett ikke å være den som gjør henne sliten og trøtt. Spesielt er det ikke slik du tenker, at "kroppen hennes jobber så mye med å bryte ned sukkeret så ikke hun har noe energi igjen". Det kan ikke stemme, for kroppen bruker ikke energi på å bryte ned sukker. Sukker gir energi, -men for mye, dvs for høyt blodsukker, om man har diabetes.

Slitenhet og trøtthet kan skyldes omtrent hva som helst, og litt til. Det er ikke symptom som peker i noen som helst konkret retning. Det er slik at omtrent enhver sykdom eller medisinsk tilstand kan gi slitenhet og trøtthet, både fysiske og psykiske sykdommer.
Og enda viktigere: De fleste tilfeller av trøtthet skyldes IKKE sykdom eller medisinske forhold.

Omtrent alt annet i livet, alt vi opplever, hvem vi er, livet vi lever, -er ting som kan medvirke sterkt til å gi oss energi og overskudd, eller tappe oss for overskudd og energi.
Helt tilfeldige eksempler: Vi kan bli svært trøtte og slappe av f.eks. uløste konflikter, for mye å gjøre, for lite å gjøre, stress, kjedsomhet, vanskelige relasjoner, ensomhet, frustrasjon, skuffelser, redsel, osv osv. Listen er endeløst lang.

Her over internett, har jeg naturlig nok ingen mulighet til å si noe om hva årsaken til din kjærestes trøtthet skyldes. Hun kan oppsøke fastlegen for å bli undersøkt med tanke på om der er noen medisinsk årsak, f.eks. lav blodprosent, vitaminmangler, lavt stoffskifte eller annen sykdom, for det er jo viktig å finne ut av, siden det går an å gjøre noe med det, om det er noe slikt som er årsaken.
Og hvis legen kommer frem til at der ikke er noen medisinske årsaker, så er det veldig bra å vite, for da kan hun jo selv tenke på hva det da kan skyldes av eventuelle ikke-medisinske årsaker, jfr over.

En diabetiker skal naturligvis spise sunt og så lite sukker som mulig, akkurat som ikke-diabetikere. Dårlig kosthold kan gjøre oss slappe og trøtte, uavhengig av om vi er diabetikere eller ikke, så det at hun ikke spiser så sunt, kan også være medvirkende årsaker, naturligvis.
Håper at svaret er til nytte. La henne lese dette selv, siden det er hun det angår.
Ha det bra.