Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kols i ung alder?

Spørsmål

Hei, jeg er en 26 år gammel mann med Kols.

Jeg har hatt astma siden jeg var liten, men har hatt er godt aktivt liv for det. Men for 3år siden fikk jeg kronisk bronkitt. Og føler pustekapasiteten blir mindre og mindre for hvert år. Har også konstant slim i halsen.

Jeg har ila siste 7årene hvert veldig aktiv (halvmaraton, brasiliansk Jiu-juitsu, vektløfting, lange turer med DNT. ) liker å være aktiv og konkurrere. Men føler at det går bare værre å værre med lungene mine.

Finnes det en kur? Nytt sett med lunger? Ny medisin? Noe?

Mvh frustrert mann 27

Svar

Hei

Du innleder med å fortelle at du er 26 år gammel og har kols. Det er svært sjelden å ha kols i så ung alder. Som oftest er kols et resultat av årelang eksponering for luftveisirritanter/patogener som eksempelvis tobakksrøyk. Du skriver videre at du har hatt astma siden du var liten, og det er således dog mulig at du har utviklet en kronisk obstruksjon og altså kols som følge av astma. Ved astma har man kortvarige eller langvarige fall i lungefunksjonen, såkalte obstruktive anfall eller perioder. Hos enkelte lar ikke denne obstruksjonen seg reversere med medisiner, og den vurderes da som kronisk. K'en i kols står for kronisk. OLS står for obstruktiv lungesykdom. På bakgrunn av det du skriver kan jeg på ingen måte avkrefte eller bekrefte at du har kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), ei heller astma. Jeg finner det imidlertid merkelig at du har fått beskjed av en astmaspesialist om å slutte med astmamedisiner dersom det faktisk er astma som er årsaken til de plagene du beskriver. Fikk du klarhet i om dine plager kunne skyldes noe annet?

Du spør om det finnes en kur. Både astma og kols er kroniske sykdommer som ikke kan kureres, men de kan behandles. Medisiner virker generelt best ved astma, men mange opplever også nytte av medisiner ved kols. De aller fleste med astma opplever å leve et normalt liv forutsatt riktig behandling ifa. medisiner, regelmessig fysisk aktivitet, å unngå det som potensielt forverrer symptomer, og ikke minst informasjon. Jeg er helt sikker på at du vil føle deg mindre frustrert dersom du får mer informasjon om din egen sykdomstilstand. Det er dessverre ikke riktig eller mulig for meg å gjøre det via denne tjenesten, men jeg vil råde deg til å bestille en time hos fastlegen din og ta opp det du skriver her. Skriv gjerne ut og ta med det jeg skriver her til fastlegen din.

Du spør om et nytt sett med lunger er mulig. Lungetransplantasjon er en livreddende behandling for de som på bakgrunn av lungesykdom forventes å ikke overleve de neste 1-2 årene. På bakgrunn av det du skriver om ditt aktivitetsnivå, vil ikke transplantasjon være aktuelt - egentlig ikke et tema heller.
Det finnes mange gode medisiner både for kols og astma. Hvilke du har prøvd tidligere vites ikke, men dette kan du også ta opp med fastlegen din. Dersom din fastlege ikke kan hjelpe deg videre, ber jeg deg spørre om en henvisning til en lungespesialist, evt. en henvisning til et lungerehabiliteringsopphold. Det finnes flere steder i Norge som driver med lungerehabilitering. Der vil dine luftveier og livssituasjon bli kartlagt, og du vil få opplæring, veiledning og forslag til videre behandling. Det finnes både utredningsopphold som varer 5 dager og lengre opphold over 3-4 uker. Hva som er ditt behov synes jeg du bør finne ut av sammen med din faslege.

Håper dette var nyttig for deg. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-