Knutestruma

Spørsmål

Hei! Jeg har nettopp fått diagnosen Knutestruma. Jeg har flere knuter, den største er 2,4cm. Det jeg lurer på er kosthold. Skal jeg spise produkter som inneholder jod eller ikke? Jeg hører forskjellig ting der.. Har du ellers noen gode "råd"? Vil helst unngå at disse knutene vokser for mye, så jeg må operere.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

I de fleste land har man gått bort fra å behandle knutestruma med jod. Man velger som regel medisinsk behandling, radioaktiv ablasjon eller kirurgi. Det er greit å prøve å unngå for mye jod i dietten din, men samtidig skal du følges tett av en lege, regner jeg med, og videre behandling tilrettelegges basert på type knuter du har, thyroidhormonnivåer osv. Visse matgrupper har mer jod enn andre, for eksempel tang og tare. Legen din kan gi deg en liste over mat du bør spise mindre av. Grunnen til å unngå jod er for å unngå thyrotoxikose, eller for høye thyroidhormonnivåer.

Det er ikke så mye du kan gjøre ellers da dette er en sykdom som utvikler seg antageligvis fra tenårene. Det er både genetiske og miljøbaserte faktorer som spiller inn. Det beste er å la legen din følge deg tett, og at du får den rette behandlingen inkludert mulige biopsier av knutene eller andre typer behandling som nevnt over.

Mvh,

Nina Bryhn, MD

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn