Knuter på skjoldbrusken

Spørsmål

Skulder/nakke hals plager en tid. Nettop startet fysioterapi,noe bedring.søkt ultralyd: i begge thyroidea-lappene en rekke velavgrensede knuter,og noen cyster.forandringene under1 cm,beningt preg(men ikke med 100%sikkerhet med ultralyd)begge glandula submandibularis kan ha tegn på inflammasjon. Upåfallende gland parotis bilateralt. Ingen påvist patologi forøvrig.noen lymfeknuter ovalt,beningt utseende,hvor største 1,6×0,6 cm.blodprøver:i mange år noe forhøyet kalsium,tar med siste 3 resultat: første 10.03.16: 2,61. Senere 2.56 og 2.65.nå også målt pth 7.7. Andre utenom normal: HB 16.0 (har alltid hatt høy hb)alat 30 (ikke vært forhøyet før)vit b9 folsyre 6.1 homocystein 18 .tatt endel andre prøver også,som er innenfor normal.
Hatt noe smerter foran på hals,føles litt som betennelse,men ikke vondt ved svelging. Litt svie på bryst/eller om det er ned gjennom hals og svelg.litt smerter enda mellom skulderblad. Men ingen av plagene er konstante,kommer og går.
Lege sier det ser fredelig ut,kan ta kontroll om 3 mnd.skal ta mammografi ca 20 april.
Hva tror du om hyperkalsemi/sjøgrens eller evt andre ting med skjoldbruskkjertel?man bekymrer seg jo alltid for kreft,er det noen av disse opplysningene dere ville fulgt opp med tanke på det?
Torill

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Knuter på skjoldbrusken er ikke uvanlig. Ultralyd er en fin undersøkelse til å påvise dette, og samtidig sier det noe om sannsynlighet for godartete kuler. Om det er mistanke om kreft, må man ta vevsprøve/finnålsbipsi. Det gjøres ved tvilstilfellet. Skjoldbrusken produserer også et hormon, PTH. parathyroideahormon. Normalverdien/referanseområde for PTH er 1,2-8,4. Du ligger derfor godt innenfor dette. Hormonet inngår i regulering av kalsiumbalansen i kroppen. Hormonet mobiliserer kalsium ut i sirkulasjonen og gir forhøyete verdier. Hyperkalsemi. Med en normalverdi av PTH skyldes din høye kalsiumverdi noe annet. Det kan f eks være høyt vitamin D speil mm. Jeg vurderer ikke Ultralydfunn og blodprøveverdier som alarmerende. Det kan godt tenkes at knutene gir symptomer i form av ubehag/smerte, Videre bør det også utredes for benskjørhet, nyrefunksjon, da disse delene av kroppen også kan påvirkes ved kalsiumforstyrrelse.
Sjøgrens syndrom gir typisk tørre slimhinner i munn og nedsatt spyttsekresjon. Har du symptomer på det? En vevsprøve gir også her fasiten. Uten klare symptomer på tørr munn og spyttproduksjon er Sjøgrens lite sannsynlig. Jeg ville fulgt dette videre opp hos fastlege og da spesielt utredning for andre årsaker til hyperkalsemi enn PTH

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-