Knudrete prostata

Spørsmål

Hei!
Jeg er en jente som er bekymret for samboeren min. Han har hatt blodblandet sæd og kontaktet lege pga. av dette. Legen fann at prostata var betent og at det var kuler/knudrete i pungen. Hvor raskt kan man forvente at videre undersøkelser kommre i gang? Hvor bekymret bør vi være? Kan det være andre ting enn det vi selvfølgelig er mest redde for, nemlig kreft?

Mann, 34 år

Svar

Hei!

En prostatitt er en betennelse i prostatakjertelen. Har man akutte smerter nedentil er det som regel en akutt prostatitt, men dette høres mer ut som en kronisk prostatitt.

En slik betennelse kan være forårsaket av bakterier, men i mange tilfeller forstår man ikke helt hvorfor eller hvordan den utløses, og da er den også vanskeligere å behandle. De aktuelle bakteriene kan være vanlige tarmbakterier eller feks klamydia eller mykoplasma.

Smerter i underlivet, smerter ved utløsning, vannlatingsproblemer, utflod eller blod i sæden er vanlige symptomer. Urinen må dyrkes og det tas infeksjonsprøver, men det vanligste er at disse prøvene er normale.

Behandlingen består i smertestillende (som regel i form av betennelsesdempende medisiner), i noen tilfeller antibiotika, og i noen tilfeller såkalte alfa- eller betablokkere. Man oppfordrer pasienten til hyppig tømming, enten ved et aktivt seksualliv eller onani.

En slik diagnose er ikke farlig, men er naturlig nok plagsom. I de fleste tilfellene går plagene gradvis over av seg selv.

Legen hans må tenke gjennom sykehistorie og symptomer og vurdere om man skal vurdere andre sykdommer - og da først og fremst prostatakreft. En rektal ultralydsundersøkelse av prostata med evt prøvetaking hos urolog kan være relevant.

Hvor fort dette kan komme i gang er naturlig nok avhengig av ventetid på det lokale sykehuset - men det er fritt sykehusvalg og han kan kanskje komme raskere til ett annet sted. I løpet av en måneds tid synes jeg diagnosen bær være avklart.