Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kneskade

Spørsmål

Hei.
I juni fikk jeg en kneskade ved at jeg slo innersiden av venstre kne ned i parkettgulvet. På legevakten ble det tatt røntgen og de kom frem til at deler (eller hele? Hvordan avgjør man det?) av sidebåndet/senene på innsiden av venstre kne var røket/skadet. Gjennom stresstester ble det antydet at kneet har normal bevegelighet, og at det må trenes opp ved hjelp av ulike styrkeøvelser/lite belastende trening. Jeg trente ikke noe systematisk i etterkant, og kom først i går, etter time hos fastlegen (der jeg nok en gang fikk høre at kneet må trenes opp), på å søke opp et treningsprogram for forebygging av kneskader.
Siden skaden oppstod, trente jeg ikke noe særlig på et par måneder før jeg begynte med karate igjen i august. Styrkeøvelser for kne har jeg knapt trent.
Jeg kan gå normalt, men kjenner et så og si konstant ubehag. Av og til er det så ille at jeg legger hele vekten på høyre foten. Kjøpte nylig et par gode joggesko med demping/tykk stabil såle for at det skulle bli bedre å gå, men vet ikke helt hvor mye dét har for seg.
Er jeg for sent ute med å sette i gang med trening? Bør jeg trene barføtt eller med sko? Burde jeg mase for å få MR av kneet? Kan jeg i tillegg til forebyggende trening bedrive styrketrening med f. eks. markløft og knebøy?
Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre.

Hilsen,
Student 23

Svar

Hei.

Jeg synes at du skal gå til fastlegen nå for å bli henvist til et MR-bilde av kneet, så du får en sikker diagnose. Før du har det, er det vanskelig å gi deg konkrete råd eller behandlingsprogram. Det er jo ikke engang sikkert at det er et treningsprogram for kneet ditt som er det rette, om du har noen annen skade som ikke tilsier slik trening, men f.eks. operasjon istedet. (kun et eksempel, jeg har ikke noen eksakte holdepunkter for å tro akkurat det)

Du sier at du fikk tatt et røntgenbilde på legevakten og at de kom frem til at leddbåndet på innsiden av kneet var skadet. Det er ikke nødvendigvis en sikker diagnose, for leddbånd vises ikke på røntgen. Det kan ha vært en klinisk mistanke ut fra undersøkelsene av kneet ditt, og den kan naturligvis være rett, men behøver ikke å være det.
Skademekanismen med hardt støt mot innsiden av kneet taler ikke i retning av en leddbåndsskade der. Skal en helt eller delvis slite over det leddbåndet, så må kneet "overstrekkes" i motsatt retning, slik at det blir drag i leddbåndet.
Kan du ha slått av et lite beinfragment, f.eks., som nå ligger løst?

Det er 4 mnd siden skaden og du har fremdeles svært vondt. Det taler i en viss grad for at der foreligger en mekanisk skade av noe slag, som ikke er tilhelet. Det at det varer så lenge og ikke ser ut til å bli bedre, er også et argument for å få stilt en endelig å sikker diagnose nå, dvs et MR-bilde.

Først når det er gjort, vil det være mulig å uttale seg om det er noe treningsprogram du trenger for kneet ditt, -noe jeg slett ikke er sikker på ut fra det du forteller her, eller evt annen behandling, f.eks. kirurgisk.
Vent med markløft og knebøy til MR-bildet er tatt. De er veldig krevende for kneleddet.
Forøvrig kan du trene hva du vil, så lenge det ikke gir smerter. Unngå alt som gir smerter, det er hovedregelen ved enhver skade. Det er derfor vi har smerte i det hele tatt: For å hindre en i å gjøre en skade større.

Håper rådene er til nytte. God bedring!