Kneplager

Spørsmål

Har smerte i høyre kne, når beinet holdes i ro. Smerten kommer uavhengig om kneet er bøyd eller ikke. Når smerten kommer må jeg bøye beinet noen ganger, da kommer det knepp fra kneet, så blir det bra for en kort periode (45 min). Har tatt røngen og MR av kneet uten at det ble påvist noe galt. Trener regelmessig på sykkel, og under treningen merkes det ingen smerte i kneet. Smerten kommer først etter trening, når beinet holdes i ro.

Mann, 35 år

Svar

Hei !

Her er noe for sparsommelige opplysninger til at jeg kan si hva som feiler deg, og jeg har jo heller ikke anledningen til å spørre deg relevante spørsmål for å stille en diagnose.

Man vet imidlertid en del om hva som IKKE feiler kneet ditt, ut fra det at du har normalt røntgen og MR-bilde.
Og det er jo meget viktig i seg selv. Medisinske diagnoser stilles svært ofte ut fra eliminasjonsteknikken, at man utelukker det ene og så det andre, og står igjen med færre eller bare ett alternativ. Dette kalles ekslusjonsdiagnoser.
Med disse undersøkelsene normale, kan man ihvertfall slå fast at du ikke har bl.a. meniskskade, korsbåndskade, bruskskade, artrose, altså de mer "alvorlige" tilstandene, og bra er det !

En meget vanlig diagnose hos ellers friske, fysisk aktive mennesker når det gjelder knær, er patellofemoralt syndrom / patellofemorale smerter.
Dette vil ikke vises på røntgen og MR.
Årsaken er usikker og omdiskutert.
En relativt mindre styrke i den indre ("mediale") delen av den fremre lårmuskelen quadriceps enn i den ytre muskelbuken, kan disponere for tilstanden. Altså en slags ubalanse mellom disse to bukene av quadricepsmuskelen.
Dette kan lettest behandles hos fysioterapeut og deretter egentrening, hvor man styrker nettopp denne muskelbuken.

Du kan jo spør din lege om han har tenkt i disse retninger, si at du har lest om det, og dersom din lege ikke er fortrolig med denne diagnosen kan du be om å bli henvist til en spesialist i fysikalsk medisin eller en idrettsmedisiner.

Andre muligheter jeg ville tenkt i retning av, er ustabil kneskål, som kan delvis og tidvis hoppe ut av posisjon ("subluksere")

Dette vil også en spesialist som nevnt ovenfor kunne hjelpe deg til å finne ut av.
Du har kommet langt i utredningen, ved at man nå kan utelukke en hel rekke tilstander pga de normale røntgen- og MR-bildene, og da ville jeg nok gått videre med dette, når du først er kommet så langt.

Håper dette gav deg noen innspill og ting du kan gå videre med.
Ønsker deg lykke til og god bedring !