Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kneartrose,bevegelsessmerter og treningsmuligheter

Spørsmål

Jeg har skrevet inn til " sjefslegen" her, og fått veldig greit svar på brevet mitt. Kort. Har vært på MR - kne og resultatet er:
Artrose i mediale compartment og pateallofermoralt. Degnerative forandringer i medial menisk og ruptur i lateral menisk.
Har problem med å gå og det er særlig nedover i leggen smerter sitter. Jeg er en utålmodig person som tross mine 72 år trener mye. Går hver dag fjellturer og er på treningsstudio. Skal til lege på torsdag men er ikke sikker på hva han vet om trening ved dette problemet. Jeg bor i en liten kommune og er også usikker på fysioterapeutene+ at det er sommerferien har begynt så vet ikke når jeg slipper til der. Har du gode råd til trening for meg nå. Kan jeg gå med staver, kan jeg trene styrketrening. Jeg er deppa av dette og vil gjøre alt jeg kan for å bli bedre. Hvorfor er det forresten nedover i leggen det er mest vondt? Jeg trenger gode råd. Sover dårlig om natten da det gjør vondt da også.Må ta lit smertestillende men liker det dårlig.

Svar

Hei.
Problemene dine er nok typiske med de radiologiske funnene du beskriver. Fastlegen din kan vurdere henvisning til spesialist, dvs. ortoped/ ortopedisk kirurg.
Sannsynligvis tar det tid å få time der.
Uansett er det hensiktsmessig å få tid til en klinisk vurdering av kneet ditt hos lokal fysioterapeut; da dreier det seg om en s.k. «funksjonsundersøkelse» hvor siktemålet er å påvise i detalj hvordan artrosen og rupturet påvirker selve leddfunksjonen – og smertene du opplever.
Ut fra funnene en gjør, har du rett til å forvente konkrete, målrettede råd om aktivitet generelt - og om trening spesielt. Flere fysikalske institutter tilbyr s.k. «artrose-skole», et treningsopplegg som i særlig grad tar utgangspunkt i tilstander som den du opplever.
I og med at du allerede har kontakten med treningsstudio, vil du kunne «ta med deg» det opplegget fysioterapeuten anbefaler dit; følgelig er det viktig med instruksjon og veiledet innlæring før du trener på egenhånd.
Du nevner fjellturene dine; kan hende du bør redusere disse turene mens du følger et terapeutisk opplegg. Mye gang utfor bakke kan bli i overkant belastende i dagens situasjon. Turene bør med andre ord bli mer av det «flatere» slaget.
Sykkeltrening er vanligvis det en tåler aller best med kneplager som dine. Men dette vil fysioterapeuten gi de beste rådene om der og da. Det samme gjelder trening i vann.
Styrketrening vil bli en del av et terapeutisk treningsopplegg. Her er doséring og tilpasset progresjon viktig.
Bruk gjerne staver, gå også med fritt pendlende armer slik at balanse-elementet blir tydeligere!
Og husk egnet skotøy; mange har gjort særlig positive erfaringer med de norske "GaitLine"-skoene; der er sålene konstruert slik at de "styrer" (guider) selve avrullingen av foten i retning av et optimalt mønster. Meg bekjent kan disse prøves hos kjeden "Enklere liv".

Så: Ta sjansen på en kontakt med lokal fysioterapeut!

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-