Klump oppå testikkelen: Spermatocele?

Spørsmål

For 4-5 år siden oppdaget jeg en liten fast og hard klump på venstre testikkel. Var til ultralyd og fikk beskjed om at alt var ok. Har hatt denne klumpen der siden det, men har ikke tenkt så mye mer over det. For 14 dager siden ble plutselig venstre testikkel svært øm, og det var vondt ved berøring. Det var ikke noe rødhet på huden eller noe hovent. Ubehaget strålte ut i lyske og lår. Det kunne virke som om denne klumpen var kilden til smerten. Smerten avtok og forsvant etter en uke men klumpen er der fortsatt. Den er også blitt en del større nå, på størrelse med en halv ert. Klumpen er lokalisert på øvre pol av den venstre testikkelen, litt nedenfor toppen, på siden/bak testikkelen inn mot låret. Det virker som om klumpen er fast på selve testikkelen. Har vært hos legen og det har blitt sendt henvisning til urolog, men er redd for at det kan bli lang ventetid. Min bekymring er i forhold til testikkelkreft, og om de kan ha gått glipp av noe på ultralyden for 4-5 år siden og at dette har fått utviklet seg siden da. Størrelsesendringen på klumpen tror jeg må ha skjedd i senere tid, men jeg kan ikke utelukke at det har skjedd gradvis. Er ellers frisk og rask og har ingen andre plager. En eller to dager før smertene i testikkelen oppstod fikk jeg en rift under forhuden ved samleie, hvis det kan være av relevanse. Kjønnssykdommer er ikke en bekymring. Kan de ha gått glipp av noe på ultralyden for 4-5 år siden, og vil testikkelkreft ha kunnet utviklet seg over så lang tid uten at jeg har merket noe? Bør jeg be om en henvisning til privat røntgeninstitutt hvor jeg kan komme raskere inn å få sjekket dette med ultralyd? Legen nevnte noe om at det kunne være en hydrocele, men understreket at hun ikke var ekspert og kunne ikke si noe sikkert. Det ble tatt blodprøver for å sjekke etter infeksjoner og urinprøve. Tror også den ene blodprøven var en prøve som kunne indikere testikkelkreft. Har ikke fått svar på disse ennå.

Svar

Hei.

Nå har ikke jeg kjent på denne kulen din, så jeg kan selvfølgelig ikke si noe sikkert, men jeg synes at alt du forteller om, tyder i retning av at kulen du kjente og kjenner, er det som heter et spermatocele. Det er en ufarlig og væskefylt utposning på bitestikkelen. Den sitter akkurat der du beskriver, på øvre pol av testikkelen. Smertene du hadde, kan ha vært en epididymitt, en infeksjon i bitestikkelen. Det må ofte behandles med antibiotika, men det ser jo ut til å ha gått over av seg selv hos deg.

Kulen du kjente for noen år siden, må en kunne ha sett på ultralydsbildet dengang. Spør derfor din lege hva det var, -legen har svaret på ultralydsbildet i journalen din.
Jeg har stor tro på at det må ha vært et spermatocele, jfr over. Hvis du får bekreftet av legen din at det var det, så er det vel etter alt å dømme fremdeles et spermatocele, som evt har vokst litt i størrelse, hvilket ikke er uvanlig.

Det går ikke an å gå med testikkelkreft i 4-5 år uten at du hadde blitt svært syk eller død.

Som du forstår, får du ingen endelige "fasitsvar" her av meg siden jeg ikke kan undersøke deg, men jeg får en klar fornemmelse ut fra alt du skriver, at dette kan være forklaringen(e). Du kan evt høre med legen din om legen er enig med meg i det.
Ut fra det du her forteller, ser jeg ingen grunn til at du må fremskynde den ultralydtimen. Og hadde legen din hadde den ringeste mistanke om kreft utfra hvordan dette var å kjenne på, så hadde legen naturligvis ikke latt deg gå å vente på time til Ultralyd.

Ha det bra.