Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kløe i halsen og hoste

Spørsmål

Hei. Jeg var hos legen for snart 3 uker siden og fikk konstatert kyssesyke-virus. Jeg hadde imidlertid hatt det før. Fikk derfor beskjed om at det ikke var alvorlig og at det bare var å ta det med ro til jeg følte meg pigg. Etter et par uker med slapphetsfølelse følte jeg meg fin igjen. Fikk da imidlertid sår hals. I starten med noe slim, etterhvert kun en plagsom kløe og stadig behov for å hoste. Slik har det nå vært i snart 2 uker. Jeg har forberedt meg til å gå Birkebeinerrennet 20.mars og er derfor litt utålmodig. Har forsøkt en lett treningstur på ski men føler at halsen blir verre dagen etter. Kaldt vær er kanskje ikke det beste.
Spørsmålet mitt er om du kan anslå hva halsproblemene skyldes og om det er noe jeg kan ta eller gjøre for å bli kvitt det så raskt som mulig?

På forhånd takk for svar.

Mann, 30 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmål.
Den såre halsen med kløe og stadig behov for å hoste kan skyldes flere ting.
Jeg vet ikke hvor i landet du bor, men dersom du bor i nærheten av eller i en storby kan det være en reaksjon på luftforurensning med en stor komponent av asfaltsvevestøv.
Enkelte steder kan det også skyldes en tidlig or og hassel allergi, men det er for tidlig de fleste steder i Norge enda.
Dersom du ikke har hatt dette før så kan det være tilfeldig at du har reagert med kløe og hoste og jeg vil tro at det vil gi seg uten noen form for behandling før 20. mars.
En teori om årsaken kan være at virusinfeksjonen midlertidig har svekket immunforsvaret ditt og gjort det lettere for andre virus og andre små partikler i luften, å irritere slimhinnene dine.
Du kan selv forsøke antihistamintabletter mot kløe og allergi.
Det får du kjøpt reseptfritt på apoteket. Dersom ikke ikke dette virker så synes jeg du skal snakke med fastlegen, som kanskje vil anbefale deg å bruke litt astmaspray(pulver) over en kortere periode.
Viktigst er det imidlertid at du har is i maven og ikke trener for hardt nå, men tar deg tid til å bli frisk.
Lykke til med Birkebeinern!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-