Klinefelter syndrom

Spørsmål

Hei

Kjæresten min har Klinefelters syndrom.

Vi er 21 og 25 år og vil bli foreldre først om noen år. Men vi vil gjerne vite mere om sykdommen, for å være litt forberedt på evt. problemer som kan komme. Dessuten lurer vi på hvor stor sjansen hans er til å bli far, men er ikke sikre på om vi vil teste dette ennå.Er det mulig å si noe om dette? Isåfall;

Legen hans sa at testosteronnivået var litt lavt da han fikk sjekket dette, men det er 7 år siden. Dette synes vi lover bra. Vi vet også at dosen testosteron har gått ned siden den gang. Har han mulighet til å bli far?Er det noen måte man kan se dette på sperma?( Er alt det hvite sædceller,men hva er egentlig det blanke?)

Hvordan gjennomføres kunstig befruktning, da dette vil være et mulig alternativ.

Hilsen oss

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Klinefelter syndrom er et syndrom hvor det foreligger et ekstra kjønnskromosom, XXY istedetfor XY. Disse personene har svært redusert produksjon av testosteron. Syndromet karakteriseres av barnløshet eller redusert fruktbarhet, forstørrede bryster og ofte psykososiale problemer (på grunn av symptomer og utseende).

Hyppigheten er omtrent 1 av 500 -1000 i USA. De fleste lever med diagnosen hele livet uten å bli diagnostisert, og blir diagnosen stillet er det gjerne i voksen alder. Barnløshet og små kjønnsorganer kan være en grunn til at personen oppsøker lege.

Andre symptomer kan være redusert kraft, trøtthet, redusert seksuallyst, ereksjonsproblemer eller dårlig selvtillit. Noen har problemer med hukommelse, forsinket språkutvikling eller dysleksi.

En klassisk Klinefelter er som regel alltid infertil. Noen har såkalt mosaikkmønster i kromosomene, og noen av disse kan være fruktbare.

Den viktigste behandlingen er å tilføre mannlige kjønnshormoner, og personer emd Klinefelter skal følges opp av fastlege og spesialist på området. Testosteron vil utvikle kjønnsorganer, gi normal kroppsbehåring og bedret seksuallyst, dessuten kan osteoporose forebygges.

Dessverre er det relativt høy risiko for at han er infertil. Imidlertid er det unntak og dette vet man ikke før man har prøvd/testet. Du kan ikke se på sæden om den "virker" eller ikke.

Kunstig befruktning og forskjellige metoder kan dere lese om her:
http://www.ivf-info.net/

Lykke til!