Kjønnsvorter på forhuden

Spørsmål

Kan vanlig reseptfritt vortemiddel (etsende) brukes for å bli kvitt kjønnsvorte på forhuden?

Mann, 59 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Vanlig vortemiddel (Verucid®) skal ikke brukes til behandling av kjønnsvorter. Du kan imidlertid behandle kjønnsvorter på egen hånd med et virkestoff som heter podofyllotoksin (Condyline®, Wartec®). Dette må du til legen din for å få resept på. Legemidlet skal pensles på vortene hver morgen og kveld i 3 dager, deretter tar du en pause på 4 dager. Hvis vortene ikke forsvinner etter dette kan du gjenta behandlingen. Det er viktig å huske at det kun er kjønnsvortene (ikke vanlig hud eller slimhinner) som skal pensles. Du vil få instruksjon om alt dette hos legen din.
Hvis vortene ikke går bort med denne egenbehandlingen finnes det en rekke alternative behandlingsmetoder, blant annet frysebehandling, kirurgi og laser.
Kjønnsvorter blir ofte bra av seg selv uten behandling, men det kan ta flere år. Effekten av behandling er god i første omgang, men det er stor fare for tilbakefall (oppleves hos så mange som 20-30%). Tilbakefall kan komme flere år etter behandlingen, og skyldes ufullstendig fjerning eller ny smitte.

Kjønnsvorter (kondylomer) er for øvrig en av de vanligste seksuelt overførbare infeksjonene, og skyldes en infeksjon i huden med et virus som kalles humant papillomvirus (HPV). HPV stimulerer hudens overflateceller til å dele seg, og dermed oppstår vorter som en fortykkelse i huden. Kjønnsvortene sees som spisse, stilkete eller blomkålsliknende utvekster rundt endetarmen eller kjønnsorganene, hos menn hyppigst på forhud eller penishode. Det går oftest mellom 1 og 8 måneder (gjennomsnittlig 3 måneder) fra man blir smittet til vortene kommer til syne.
Kjønnsvortene gir oftest ingen symptomer, eventuelt litt kløe. Store vorter kan gi smerter og kan blø.
Faktorer som øker sannsynligheten for å bli smittet med vortevirus er mange partnere, og hvis man har sår eller skader på kjønnsorganene. Kondom ved samleie beskytter delvis mot smitte.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-