Kan sønnen min ha diabetes?

Spørsmål

Har en gutt på 2 år. Han drikker og tisser mye og ofte. Spiser lite eller ingenting middag, ellers er det en skive til hvert måltid( frokost, lunsj og kvelds). Den siste måneden har han hatt to "anfall" der han var vanskelig å få kontakt med, veldig slapp og trøtt.Ga ham saft og dro til lege sist gang han var sånn. Blodprøven der viste normale blodsukkerverdier. Kan det likevel være diabetes? Kan safta ha hatt innvirkning på b.prøven? Har diabetes i familien. På forhånd takk for svar.

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Sukkersyke eller diabetes er en sykdom som noen ganger kan ta tid å oppdage. Imidlertid er blodsukkermålinger en rimelig sikker måte å påvise dette på.

Ved sukkersyke virker ikke insulinet slik det skal og den vanlige blodsukkerkontrollen blir dårlig. Dette vil føre til at blodsukkeret stiger, kanskje langsomt og over lengre tid. Kriteriet for å stille en sukkersykediagnose er et høyt blodsukker. En blodprøve tatt av sønnen din når han har et slikt anfall ville i så fall vise et høyt blodsukker og saften som du ga ham ville bare gjøre at det var enda høyere. En normal verdi vil derfor nærmest utelukke sukkersyke.

Likevel var det fornuftig å gi ham saft, hvis han hadde lavt blodsukker fordi han hadde spist lite var det den rasjonelle måten å behandle det på.

Virker han sprek ellers? Har vekten endret seg? Hvis han ellers er i god form er det et godt tegn.

Det kan hende at disse "anfallene" er helt harmløse og normale. Det kunne eventuelt være grunn til å undersøke ham for andre lidelser, for eksempel om han har nok blodceller og jern i blodet, eller kanskje også om det er mistanke om andre sykdommer, feks epilepsi?

Snakk med den faste legen deres om dette, han kan vurdere om det er grunn til videre utredning.