Kan sikkerhetskontrollen på flyplassen skade fosteret?

Spørsmål

Jeg er gravid og skal ut å fly. Jeg lurer på om det er skadelig for barnet i magen om jeg går gjennom sikkerhetskontrollen? Det er jo en form for røntgen...

Kvinne, 23 år

Svar

Den "porten" man går gjennom i sikkerhetskontrollen utsetter dere for et magnetfelt, men ikke røntgenstråler, og et kortvarig opphold i et svakt magnetfelt kan vel umulig være skadelig. Gjennomlysningen av bagasjen skjer med røntgenstråler, men den strålekilden er godt avskjermet, personalet står jo der hele dagen. Man kan også bli utsatt for såkalt kosmisk stråling i flyet (dette gjelder spesielt i Concorde-flyene). For en enkelt reises skyld spiller det neppe noen rolle, men gravide flyvertinner blir på grunn av disse strålene satt på bakken.

Jeg ville nok vært mer bekymret for selve det å oppholde seg under lavt oksygentrykk i mange timer, som man gjør under en flyreise. Om morkaken fungerer normalt er det ikke farlig for fosteret, men om fosteret fra før får dårlig oksygenforsyning vil en flyreise (som svarer til å oppholde seg på 2500 meters høyde) kunne forverre situasjonen. Problemet er at man kan ikke vite sikkert hvor godt morkaken fungerer.

Se for øvrig www.reiseklinikken.com/gravide.html