Kan PTSD gi kroppslige plager?

Spørsmål

Hei. plagene begynte for ca 7år siden. Er alltid stiv i kroppen, og anspent muskulatur, mn det ble vanskeligere å bevege seg. Mindre stiv første 20min av turen, så mye smerter og svak muskulatur. Etter ca 1 time hvile helt normalt stiv. Første dag har jeg mye energi ved feks turgåing, så verre og verre, 3-5 dagen må jeg ha fri. Svak i musklene om morningen og etter hvile. Vanskelig for å reise meg og ør i hodet, etter å ha ligget horisontalt. Kommer seg etter bevegelse. O2/puls målt på mobil: 98/85 stående. 90-93/75 liggende. Pga korsryggplager: kunne ikke rette ut ryggen. mr bilde viste prolaps, skoliose, slitasjeskader. Etter 1/1,5år viste seg å være krampe i indrefileten. Smertene ga seg når det forsvant. Sliter med hormoner: icp i forrige svangerskap og tåler ikke gestragen piller. Ørhet/trøtthet blir bedre av p-piller, men konstant pms-humør, vekt, blødninger er verre å styre. Med trøttheten legger jeg meg bare ikke ned i løpet av dagen. Var bedre ved stivhet og våkenhet under graviditet. Uten noe: pms, ørhet i hodet, hetetokt, gravidsymptomer, hadde ikke morsmelk osv. Ellers: dårlig hukommelse, lysskyhet, øresus, nummen/kløe i hendene osv. Problemet er at jeg går tur med barnevogna bak de med stokk. Kommer av og til ikke forbi. Pga av ptsd, har vært angstfri i 4år. Nytt liv, er fornøyd, tar ikke min lege meg alvorlig. Måtte og sende meg selv på sykehuset med icp og fikk ikke ekstra oppfølging. Alle prøver ble ikke tatt, men gallesyre. Kan ha hatt noe annet pga ødem, høyt blodtrykk og kreatenin, protein i urin. Fysioterapeut mener at anspent muskulatur i hele kroppen, er medisinsk eller ptsd. Fysio ville ha meg på utredning, ble sendt på avslapningshjem. Legen skulle henvise meg videre. Gjør det ikke. Leddgikt prøve ok. Har i tidligere år sjekket stoffskifte, b12 og jern. Det var ok. Kan virkelig disse symptomer + noen flere komme av tidligere traume og ptsd, eller er det noe mer jeg kan sjekke? Er i jobb, har familie, står på.

Svar

Hei.

Du er en ung kvinne som i 7 år, fra du var 22 år, har vært plaget med stivhet i kroppen, økt trøttbarhet og anspent muskulatur. Du har plager med korsryggen, og der er påvist skoliose og slitasjeskader, og du har hatt et prolaps. Du hadde også kramper i ryggmusklene, det du kaller "indrefileten". Jeg går ut fra at det er musklene langs ryggraden du mener da. Smertene ble bedre da disse krampene forsvant, og det var bra.
Forøvrig plages du av dårlig hukommelse, lysskyhet, øresus, nummenhet og kløe i hendene m.m.
Du har også diagnosen PTSD, Post Traumatisk Stress Disorder, altså psykologiske plager etter større belastende livshendelser.
Din fysioterapeut mener at din anspente muskulatur kan komme av din PTSD, og det synes jeg absolutt kan høres korrekt ut. Du sier at fysioterapeuten foreslo at du skulle komme på et "avslapningshjem". Akkurat det finnes ikke, men jeg går ut fra at det er et opptrenings- eller rekonvalesens-senter det menes.
Det høres ut som en veldig god ide, mener jeg også.

Så skulle legen din henvise deg dit, hvilket et standard prosedyre. Jeg vet ikke hvorfor legen din ikke har gjort det, for det høres jo ut som en viktig ting for deg. Jeg tenker at også legen din vil mene at det er en god ide.
Jeg vet selvfølgelig ikke hvorfor ikke legen din har henvist deg, men det kan jo helt klart komme av noe så enkelt som en forglemmelse, og det tenker jeg er det mest sannsynlige.
Derfor synes jeg du skulle minne legen din på dette.

Du skriver at du ikke synes din lege tar deg alvorlig, og det er slett ikke bra.

Det at du ikke føler at legen din ikke tar deg på alvor, kan ha to mulige forklaringer:

Alt.1) Legen din tar deg faktisk ikke på alvor. Hvis det er tilfelle, er det aldeles hårreisende, og isåfall må du bare skifte fastlege snarest.
Alt 2) Legen din tar deg på alvor, men klarer ikke å få deg til å føle det slik. Det er heller ikke bra. Det er meget mulig at det er slik, faktisk tror jeg det er slik, og den følelsen du da har om at legen ikke tar deg alvorlig (selv om han/hun faktisk kanskje gjør det) er også svært uheldig, og til hinder for å få god helsehjelp. En kan ikke forvente noen særlig nytte av å gå til en lege som en føler ikke tar en på alvor. Dette kan du eventuelt løse ved å si direkte til legen din at du ikke opplever å bli tatt på alvor. Det vil selvfølgelig være en bøyg for de fleste å si noe slikt, men jeg kan garantere deg at dette er noe en lege vil sette svært stor pris på for å få høre, for en slik ærlig tilbakemelding er jo noe som virkelig er av stor nytteverdi for legen for å kunne bli en bedre lege, og din fordel blir å få en lege som håndterer deg anderledes, slik at du føler at du blir tatt på alvor.

Det er generelt sett ikke uvanlig i det hele tatt med slike situasjoner hvor pasienten subjektivt opplever og føler at legen ikke tar han/henne på alvor, mens det faktisk ikke er slik. Årsaken til det har vanligvis med ikke-fullgod kommunikasjon å gjøre, og kan derfor løses.

Du spør avslutningsvis om det er slik at dine symptomer kan komme av traumer og PTSD, og svaret på det er helt klart ja. Det er aldeles vanlig å få kroppslige symptomer av slike psykologiske plager, så det kan naturligvis være tilfelle for din del også. Og for meg klinger det ganske sannsynlig ut fra det jeg leser her.

Videre lurer du på om det er noe mer du kan sjekke. Jeg ser ikke umiddelbart hva det skulle være, så det er derfor meget mulig at et opphold på en rehabiliterings-institusjon slik fysioterapeuten din anbefalte, kanskje er det beste tiltaket for deg her og nå.

Håper at mine råd og vurderinger her kan være til nytte for deg. Lykke til!