Kan man reise til Kreta når det er salmonellaepidemi?

Spørsmål

Hørte på TV at det er salmonellaepidemi på Kreta nå. Etter div. betennelser i tarmen, og mageproblemer ved flere utenlandsreiser, ble jeg bekymret for å reise dit. Har bestilt reise 29.06.
Er det slik det ble uttrykt på TV , at nordmenn frarådes å reise dit? Er det grunner for at jeg ikke bør dra?

Sykdommer: plaget med smerter i tykktarmen, operert i fjor og 30 cm ble fjernet(utposninger)Har hatt flere betennelser i tykktarmen siste 5 år

Mann, 48 år

Svar

Det skal mye til at man fraråder folk å dra til et område. Jeg har ikke fått med meg at det er sagt på TV at det frarådes, og jeg kan ikke tro at det er riktig. Ved svært mange vanlige reisemål, som Mexico, Egypt, Tyrkia og India er risikoen for å få en tarminfeksjon (Salmonella, eller en av de andre som er like ille) av størrelsesorden 30-40%, men vi fraråder ikke folk å dra dit for det. Det dette handler om er å være nøye med å spise mat som er godt gjennomkokt eller -stekt, enten det er kjøtt, sjømat eller grønnsaker. Rå østers er noe av det verste man kan spise, og bladsalat er også ofte besmittet, fordi det er dyrket på bakken og kan være gjødslet med møkk. Bakevarer og frukt er trygt. Vannmeloner må vaskes godt før man skjærer gjennnom skallet. Det enkleste og viktigste rådet er likevel: spis bare mat som ser god ut, lukter godt og smaker godt! Mange av dem som kommer hjem med diaré har ikke fulgt dette siste og viktigste rådet.

Du forteller at du har utposninger og har hatt betennelser i tarmen. Da ville jeg hatt en lav terskel for å utstyre deg med antibiotika: Ciproxin 500 mg x 2 i 3-5 dager ved behov mot turistdiaré. Du kan godt ringe meg for timebestilling.