Kan man finne ut om man har hatt vannkopper?

Spørsmål

HJELP.. Vi treger sårt hjelp. Vi har ei datter på 5 år som antageligvis har fått vannkopper. (andre dagen med prikker). Neste mandag reiser vi etter planen til Phuket i Thailand. Det vi har blitt redde for er om vi også kan ha bli smittet siden vi ikke er sikre på om vi har hatt dette før, og hva i såfall vil skje om sykdommen bryter ut mens vi er der nede. tredve varmegrader, dårligere sykehus etc... Helsesøsteren har beroliget oss med at det ikke er farlig å reise med tanke på veslejenta, men hun visst ikke noe om problematikken vedr. oss..!! Er det mulig med evt. en blodprøve og finne ut om vi har hatt dette i barneårene? eller må man bare vente..?? Vi trenger gode råd! Hjelp oss med et utfyllende svar er du snill ?

Relevante sykdommer/medisiner: HJELP..Vi skal på ferie...

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er lett å finne ut om man har hatt vannkopper, man kan ta en blodprøve som heter VZV IgG (Varicella-Zoster-virus er det viruset som kan gi vannkopper og helvedesild). Problemet er at det kan ta noen dager før svaret foreligger. Om det er mandagen om tretten dager er det ikke noe problem, om det er om seks dager rekker dere neppe å få svaret før avreise. En annen mulighet er at dere kan ta vannkoppevaksine, men den er forholdsvis dyr, og det absolutt mest sannsynlige er jo at dere har hatt vannkopper som barn uten at sykdommen ble diagnostisert, fordi det hadde et så mildt forløp at det ikke ble blemmer. Jeg er enig i at det ville være kjedelig om dere fikk vannkopper i Thailand, voksne kan bli veldig dårlige. Da gjelder det å starte så tidlig så mulig med en medisin som heter Valtrex.

For øvrig er det ingen problemer med å ta med barnet selv om hun har vannkopper, men vær obs. på at det kan bli infeksjoner i blemmene.