Kan man få nakke- og skuldersmerter etter Chikungunya-feber?

Spørsmål

Hei! Jeg er en 38 år gml mann som fikk påvist Chikungunya mens jeg reiste i Asia i 2010. Jeg utredes nå for nakke-og ryggsmerter som ingen finner noen logisk forklaring på. Smertene flytter seg og innimellom kjennes det også ut som om smertene sitter i skjelettet, i selve ryggraden og i skuldrene. Andre ganger kjennes det klart muskulært. Smertene er så uttalte at de hemmer meg mye både i min kontorhverdag, men også når jeg kjører bil eller er med familien. Jeg har ingen smerter når jeg sover. Å sitte er verst, og plagene lindres ved aktivitet. Jeg har ingen smerter i fingre, håndledd, knær eller ankler. Jeg husker ikke helt presist når smertene startet, men første gang det virkelig var ille var i 2013, heretter har det vært gode og dårlige perioder. Nå er jeg igjen i en dårlig periode siste 4 mnd. Ingen klar utløsende faktor. Jeg har tatt MR av rygg og skulder, vært hos ortoped, gått til fysioterapi, mannuellterapi og drevet egentrening. Siste tilbakemelding er at jeg har meget god bevegelighet i alle ledd og at jeg har god styrke i rygg og nakkemuskulatur og at fysioterapi eller trening derfor ikke er løsningen. Ingen effekt av NSAIDs eller paracet. Spm er om Chikungunya kan gi senplager som de jeg beskriver? Og er det noe poeng i å ta blodprøver for å bekrefte diagnosen? Jeg var hos en tropemedisiner i Bankok da jeg fikk påvist ved blodprøve at det var det jeg feilet, men jeg har ingen papirer på det i dag. Jeg har reist mye i tropene og kan kanskje ha fått andre sykdommer også. Ser du noen sammenheng mellom symptomene jeg beskriver og senplager som kan komme av tropesykdommer? Vennlig hilsen plaget mann

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Chikungunyafeber kan gi langvarige leddplager, men det er to ting som ikke stemmer her. For det første kom dine plager tre år etter den eventuelle Chikungunya-infeksjonen. Dette viruset er kjent for å sette i gang en immunologisk reaksjon som er til forveksling lik rheumatoid athritt (RA), som kan vare i mange år. Men slik jeg forstår deg har du vært frisk i mellomtiden. Det andre som ikke stemmer er at Chikungunya-arthritt, i likhet med RA, først og fremst rammer hender, håndledd, føtter og ankler, mens du har nakke-, skulder- og ryggplager. Mekanismen ved Chikungunya-arthritt er ikke godt forstått, og det at den er identisk med RA utfordrer også vår forestilling om hva RA er: Kan det hende at RA egentlig skyldes unormale reaksjoner på visse infeksjoner?

Hvis diagnosen ble bekreftet med en antistofftest i Bankok er det vel ikke noen grunn til å betvile den. Men om denne infeksjonen har noe med dine nåværende plager å gjøre tror jeg ikke noen kan si sikkert. Jeg vil foreslå at fastlegen din henviser deg til en rheumatologisk poliklinikk.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 199,-