Kan man få japansk B encefalitt i Indonesia?

Spørsmål

Reisemedisin.
Ryggsekktur i Indonesia (Java, Bali, Lombok, Flores) medio august til medio september. Er det risikabelt ikkje å ikkje ta vaksine mot japansk encephalitt.
Takk.

Kvinne, 46 år

Svar

Japansk B encefalitt er en farlig hjernebetennelse som overføres med mygg, særlig på landsbygden hvor det dyrkes ris, i områder med mye griser. Det meste av indonesia er muslimsk, i de muslimsle områdene er det bare den kinesiske minoriteten som spiser svinekjøtt, og der er insidensen av japansk B encefalitt mindre enn ett tilfelle per million inngyggere per år. Bali er hinduistisk og der er nok risikoen mye større, men ikke på langt nær så stor som for eksempel i Vietnam, hvor insidensen er over 30 tilfeller per million innbyggere per år. En svensk turist døde av denne sykdommen på Bali for noen år siden. I ditt tilfelle dreier det seg vel bare om maksimum et par uker i turiststeder på Bali, og da vil jeg ikke anbefale denne nokså dyre, og ikke helt risikofrie vaksinen.

Det viktigste er at du beskytter deg mot myggstikk, og da har du også redusert risikoen for å få malaria og denguefeber. Jeg tror heller ikke jeg ville tatt malariamedisin på denne turen, men jeg ville vært veldig nøye med å bruke myggmelk eller Authan på huden og dekkende klær, helst sprayet med permetrinspray, som du får kjøpt på Svaneapoteket i Oslo. Du bør også bruke myggnett om natten (med permetrin), om du ikke bor på steder med airconditioning.