Kan jeg testes for Alzheimer?

Spørsmål

Jeg lurer po arv i forhold til Alzheimer.Bestemora mi har fott denne diagnosen for ca 8 mnd siden,men hadde da hadd symptomene lenge for det.Ogso hennes mor hadde Alzheimer,so det er jo tydeli at det ligger til familien.Det jeg lurer po er om D er muli og teste seg for denne sykdommen i ung alder,eller om man er pent nodt til o vente til den eventuelt bryter ut.Ei jeg kjenner som er innen helsetjenesten kommenterte en gang at om bestemoren min hadde blitt diagnosert tidligere so kunne legene gitt henne medisin som hadde sinket sykdomsprosessen.Jeg kan ikke si at jeg liker tanken po o bli utsatt for det samme nor jeg blir gammel. Kvinne, 21 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Slik kunnskapen og teknikken er pr idag kan du ikke ta gentester som forutsier Alzheimer. Grunnene til dette er flere. Alzheimer har ikke en entydig genetisk årsak, selv om forskerne er sikre på at arv spiller en viktig rolle for utviklingen.
I enkelte familier påviser man flere tilfeller av Alzheimer over få generasjoner, og i disse familiene er det tydeligvis en arvelig disposisjon for å utvikle sykdommen. Likevel vet vi ikke nøyaktig hvilket gen som er bærer av denne sykeligheten, og selv om man skulle ha et slikt gen så er det ikke bestandig mulig å forutsi om sykdommen vil bryte ut eller ikke.

Derfor må du som du sier "pent vente til den bryter ut": Det er likevel ikke slik at du er garantert å få sykdommen selv om din bestemor og oldemor har den.

Det er riktig at en tidlig diagnose er viktig for Alzheimerpasientene. Dette er dels fordi planlegging og tilrettelegging kan begynne tidlig, dels fordi pasienten selv kan få tid til å forberede seg, og dels fordi medikamentell behandling har best effekt hvis det oppstartes tidlig i forløpet.

Effekten av medisiner varierer fra person til person og sannsynligvis vil vi få bedre dokumentasjon i årene som kommer på hvem som skal behandles og hvordan. Sannsynligvis vil vi også få se nye medisiner som har enda bedre effekt.

Lommelegen har nylig lansert et omfattende Alzheimer-senter. Les det som er verdt å vite om Alzheimer ved å klikke på linken over til høyre

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-