Kan jeg kreve å gå lenger i terapi?

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 27 år som er plaget med depresjon, angst og tvangslidelser. I tillegg skader jeg meg selv med kniv, jeg har nå så mange arr at jeg har gitt opp å telle...Har gått i ukentlig individualterapi i noen år nå, men i det siste er behandlingstilbudet kuttet ned til en gang i måneden!Jeg er meget godt fornøyd med min terapeut, bare så det er sagt. Men dette er altfor lite! Kan jeg kreve å få gå oftere i terapi? Jeg føler jo ikke at jeg klarer meg selv!Med en gang problemene dukker opp finner jeg frem kniven. Noen ganger har jeg kuttet meg så stygt opp at jeg har måttet sydd flere sting. Legene som har sydd meg har påpekt at kuttene har vært gjort med kniv, men de har bare lappet meg sammen og sendt meg hjem! Enda de vet at jeg har vært utsatt for seksuelle overgrep i en årrekke. Skulle tro det ringte en varselbjelle i hodet til legene! Jeg går også med selvmordstanker, har vært på nippet til å ta livet av meg flere ganger...
Mitt spørsmål er altså: Kan jeg kreve å få gå oftere i terapi? Hva skal jeg gjøre for å få terapeuten min til å skjønne at det ikke er nok med en time i måneden? Har ikke jeg noen rettigheter? Hvor lenge er det vanlig å gå i terapi? Var utsatt for seksuelle overgrep i 11 år.

Svar meg, please!

Hilsen håpløst tilfelle

Sykdommer: Angst, depresjon, tvangslidelser
Medisiner: Zoloft, Trilafon, Tolvon

Kvinne, 27 år

Svar

Kjære deg!

Det er tydelig at du har opplevd spesielt mye vanskelig så langt i livet, og jeg forstår at du føler behov for god oppfølging og behandling. Det skulle også bare mangle. Helt konkret hvor ofte du burde gå i terapi for å ha maksimal nytte av den er ikke så lett for meg å ha noen formening om. Men jeg registrerer at du er uenig med legen din om dette. Jeg synes derfor at du i første omgang skal ta det opp med ham eller henne og forklare akkurat hvordan du føler. Det har du selvsagt all rett til, og legen bør kunne forklare deg sine tanker om behandlingsopplegget. Kanskje kan en diskusjon føre til at dere finner sammen om et opplegg som du synes er bedre?

Lykke til!

PS: Du underskriver med "håpløst tilfelle", men spørsmålsstillingen du tar opp er ikke håpløs. Jeg synes den er helt relevant, og viktig.