Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kan jeg ha PCO?

Spørsmål

Hei!
Fikk mensen da jeg var 9 år og fikk beskjed om at dette var en av grunnene for at jeg har dysmenore. Har nå prøvd å kutte ut p-pillene som har gjort at jeg har mistet mensen. Sliter med mye hårvekst og mye uren hud, spesielt i ansiktet. Har også gått opp 20 kg de to siste årene selv om jeg trener opptil 3 ganger i uka og spiser normalt. En venninne sa hun opplevde det samme og gikk til legen der de sa at hun hadde polycystisk ovariesyndrom. Kan det være mulig at jeg også har dette basert på symptomene?

Svar

Hei.

Polycystisk ovariesyndrom (PCO, PCOS) er den vanligste hormonforstyrrelse hos kvinner, og det er en ganske vanlig tilstand. En regner med at så mye som ca 15% av alle kvinner i fertil alder, har denne diagnosen.
Den kjennetegnes blant annet ved blant annet tendens til mannlig behåring (lepper, legger, magen opp til navlen), overvekt med tendens til fettlagring rundt buken spesielt, evt kviser, fravær av mens eller uregelmessig mens, vansker med å bli gravid.

Det er med andre ord slett ikke utenkelig at du kan ha dette, med såpass mange av de typiske funnene en ser ved PCOS. Jeg synes derfor at du sjekke dette hos fastlegen din. Det gjøres i første omgang med en blodprøve for å vurdere din hormonstatus.

Vektnedgang er forøvrig en svært effektiv metode å behandle PCOS på, og det regulerer den hormonelle ubalansen i riktig retning.

Ha det bra.