Kan det være et lyskebrokk?

Spørsmål

Hei. Fikk for ca 3 dager siden litt smerte i lysken på høyre side under forskjellige stillinger når jeg sto oppreist, og mest fremoverbøyd. Har det samme fortsatt, men muligens en viss forbedring. Kjennes akkurat ut som noe glipper litt over av og til i området nærmest pung. Kjenner også nå noe svak mest konstant smerte i innsiden/baksiden av lår, samt baksiden av kne/ baksiden øverst i legg. Merker lite når jeg holder meg rolig, og nærmest ingen ting når jeg våkner på morgenen. Blir noe verre utover dagen når jeg er mest aktiv og det føles ut som en slags indre varm/ ømhet/ svak smerte. Ved aktivitet, når det på en måte glipper over, nærmest pungen gjør det noe vondere. Kan ikke se noe store spesielle hevelser eller noen andre synlige tegn, men er noe usikker på området øverst på innsiden av lår om det er en liten hevelse der.. Jeg er mye aktiv hele tiden og bruker kroppen mye i jobbsammenheng og fritid. Noe løfting og mange forskjellige stillinger hver dag, men har ikke merket noe akutt sterk smerte som skulle tilsi noen spesiell skade. Lurer på om det kan være en strekkskade e.l. ? Har tidligere vært plaget noe med ryggen, men har fungert bra i løpet av det siste året. Er ellers noenlunde frisk, men hadde en langvarig forkjølelse fra påske og utover mot slutten av mai. I den siste uken før jeg ble bra hadde jeg noe problem med halsen på venstre side. Hadde dårlig stemme, kremtet og litt hoste. Ellers bra. Mulig pollenallergi. Er 53 år, og litt overvektig. Går sjelden og helst ikke til lege, men tok en grundig sjekk for et knapt år siden. Alt i orden da.

Svar

Hei.

Du beskriver tre dager med smerte / "indre varme" og en følelse av at noe "glipper over" noe, i området lyske / øvre indre lår, og der er en mulig hevelse.
Du lurer på om det kan være en strekkskade. Det kan jeg naturlig nok ikke kategorisk utelukke her over nettet, uten å undersøke deg.
Men:
Jeg får en betydelig mistanke til at du kan ha pådratt deg et lyskebrokk, og egentlig synes jeg det meste du skriver taler i den retning. Både ditt manuelle arbeid med løfting, din overvekt, og symptombeskrivelsen er med å øke mistanken om brokk.
Brokk er en defekt (et "hull", en glipe) i musklene i bukveggen, hvor tarmer m.v. kan presses ut og lage en større eller mindre bul / hevelse.

Dette bør du følgelig få sjekket hos lege, for det skal i de fleste tilfeller opereres.
Inntil du har vært hos lege skal du være oppmerksom på faren for inneklemt brokk. Det er hvis blodforsyningen til den delen av tarmen som tyter ut gjennom brokkåpningen avklemmes, slik at tarmen ikke får blod. Det gir raskt økende sterke smerter. Det er en potensielt farlig situasjon som må opereres akutt.
Skulle det (mot formodning) skje, så må du dra rett til legevakt, uansett tidspunkt på døgnet. Men det må også være sagt at dette skjer vanligvis ikke, men du skal vite om muligheten, naturligvis. En kan gå med et brokk over lang tid, uten noen som helst fare eller problemer.

Start med en time hos legen din innen rimelig tid, for å få bekreftet eller evt avkreftet at det er brokk det handler om.

Ha det bra.