Kalde føtter m.v.

Spørsmål

Kalde, vonde føtter

I over et år har mine føtter vært konstant kalde, med kroniske smerter. Føttene er kalde også i sommervarmen, både dag og natt. Intensiteten i kulden/ smerten varierer med omgivelsestempera-turen. Ved lave temperaturer blir bena så kalde at de føles som stivfrosne, og jeg kan ikke oppholde meg utendørs om vinteren lengre.

Forut for dette har jeg i mange år hatt kne- og leggplager.
I jobbsammenheng har jeg gått mye på betonggulv iført vernesko.
Mine ben kan ikke være konstruert til slikt bruk, idet det har medført knesmerter og anstrengte legger. Jeg er meniskoperert i et kne for 10 år siden. Etter mye gåing på hardt underlag har jeg også vært plaget med særdeles kraftig og vedvarende senestrekk i leggene på morgenkvisten. I fritiden har plagene vært mindre, bortsett fra meniskplager, og at det knepper i knærne noen ganger når føttene rettes ut. Jeg mistenker kneplagene til kanskje å være arvelige, da min far også fikk plager. Kan dette være slitasje-gikt? Kneplagene har imidlertid vært til å leve med.

De kalde føttene kom snikende før jul 2003, og representerer en ganske annen og langt mer alvorlig lidelse. Til å begynne med var det ikke så mye smerte forbundet med dette, men føttene ble kalde. Tærne er kaldest, så følger fotbladene og leggene opp til knærne. I eller over knærne har jeg aldri hatt slike plager.

Blodsirkulasjonen i bena er målt ved et klinisk fysiologisk laboratorium og fungerer OK, både den arterielle og venøse delen. Så vidt jeg vet, gjenstår vel da bare manglende mikrosirkulasjon i huden som mulig årsak til kaldplagene. I så fall virker det som om "noe" har funnet det for godt å stenge av denne, ved å trekke sammen kapillærene.

MR-undersøkelse av ryggen er utført, uten at noe er funnet.
Blodprøver og kolesterolmåling er foretatt, uten funn. Jeg er ennå ikke blitt nevrologisk undersøkt, eller utredet på annen måte ved
noe sykehus.

Smertene er blitt mere uttalte enn i starten. Dess kaldere føttene er, dess verre er smertene, skjønt nå får jeg smerter også av å gå
mer enn noen få meter. På det verste er jeg knapt i stand til å gå. Det er flere smerter som opptrer. I tærne, fotbladene og anklene finns kaldsmerter. Inne i leggene finns dype og harde muskelsmerter. Musklene virker stive og mørbankete. Bena føles tunge og utmattete. Det gjør også vondt å klemme på musklene i tykkleggene. Foran på skinnleggene og oppe på tåryggene og under fotsålene finns sviende hudsmerter. I tærne og fotbladene finns abnorme smerter som jeg ikke kan beskrive, men som jeg tror er parestesier. Jagende stikksmerter forekommer både her og der. Tærne blir numne og følelsesløse av kulden. Venstre fot er hardest rammet av plagene.

I dag er også knesmertene blitt mere fremtredende, bl.a. med
stikkende smerter like under kneleddene. Disse opptrer særlig ved de første skrittene om morgenen. Det er blitt ekstra vondt å gå i trapper og å belaste knærne.

Føttene tåler ikke lenger trykk av noe slag fra sko eller sokker, da det virker som om det kveler det lille som er igjen av sirkulasjonen. Skoene må være to nummer for store, og sokkene må ikke klemme noe sted, verken rundt anklene, mot fotbladene eller mot tærne, da dette fremkaller smerter. I det hele tatt er det problematisk å finne egnede sokker. Selv om føttene er kalde, svetter de. Ullsokker er håpløse, selv om de er varme. Grove tekstiler fremkaller også parestesismerter. Føttene må vaskes ofte for å lindre plagene.

Synlige forandringer er at de store venene oppe på fotbladene og
foran på anklene buler mere ut enn tidligere, med stor blodfylde,
mest på venstrefoten der plagene er størst. Det er også oppstått
antydninger til sprengte blodkar (blåe kruseduller) på innsiden av
anklene og et stykke oppover leggene, mest på venstrefoten. Leggene er blitt litt knudrete (ikke så glatt som tidligere), men
jeg har ikke åreknuter. Svært så iøynefallende er kramper eller ufrivillige, langsgående rykninger i leggene. Disse stanses eller dempes ikke ved f.eks. å legge hånden på. Krampene fremkaller ingen smerter. De er konstant tilstede, men øker med de generelle
plagene. Noen ganger er aktiviteten svært høy, og det synes som om
noen arbeider der inne.

Det eneste som lindrer plagene er å tilføre varme, samtidig med hvile. Romtemperatur er ikke tilstrekkelig, og oppvarmingen tar lang tid. Den beste tiden på døgnet er om natten. Ved å passe på
så føttene ikke er for avkjølte ved sengetid, går det bra og sove.
Med gode dyner og nattstrømper kan kulden nesten være helt borte om morgenen. Da er smertene også nesten borte, bortsett fra noen udefinerbare tåsmerter, eller kanskje mere presist fornemmelser.
Også leggkrampene roer seg. Men straks dagen begynner, øker kulden og smertene på igjen.

Knærne eller føttene har aldri hovnet opp. Jeg har ikke vært plaget med sårdannelser. Føttene blir ikke kritthvite av kulden,
men kanskje bleke. Leggene er også blitt røde av kulden, etter
eksempelvis snømåking. Tåneglene er fine. Behåringen er inntakt.
Jeg har aldri mistet muskelkraft eller fått lammelser. Den sensoriske delen fungerer, m.h.p. kulde, varme, berøring. Men bena
kan bli følelsesløse på grunn av kulden. Lengst nede er føttene heller blitt overfølsomme, men ikke hele tiden.

Jeg har ikke diabetes, leddgikt, MS, er ikke alkoholiker, er ikke
overvektig, og har forøvrig ingen andre sykdommer som jeg vet om.
Jeg har røkt litt gjennom årene, men ikke mye. Når plagene oppsto,
kuttet jeg helt, uten at det har hjulpet.

Jeg har selv forsøkt å finne ledetråder ut fra kjente sykdommer og
fenomener. Plagene, eller noen av symptomene, kan peke mot Raynaud's, Chilblains, muskelsyndromer, bindevevssykdommer og perifere nevropatier. Jeg har imidlertid en fornemmelse av at plagene "henger sammen med" knærne og de tidligere leggplagene. Jeg lurer derfor på om det er kjente tilfeller av at nervene kan komme i klem eller påvirkes i knærne eller leggene på en slik måte at det autonome systemet forstyrres så kraftig at det kan gi seg
utslag i slike plager. Jeg har også lest at emosjonelt stress kan utløse Raynaud's o.l. Jeg tror jeg kan være stresset, og lurer derfor på om stress også kan være en mulig årsak.

Jeg føler at "dritten" er i ferd med å gjøre meg ufør. Jeg har et
arbeide der det kreves konsentrasjon. De kalde bena og de kroniske
smertene gjør at jeg er i ferd med å miste det overskuddet man trenger for å konsentrere seg og for å huske. Jeg er redd for at
depresjoner skal ta overhånd og at det bærer aldeles galt avsted.
De lange helsekøene virker alene deprimerende.

Jeg ber om Lommelegenes vurdering. Hva kan det skyldes, doktor?

Relevante sykdommer/medisiner: Øresus begge ører, verst på venstre.
Ingen medisiner.
Ingen tidligere sykdommer.

Mann, 53 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Du spør om dine kneplager kan være "slitasje-gikt" (artrose)
Dette kan jo være mulig, men det finner du enkelt ut med et røntgenbilde, så det kan jo være greit å få gjort som ledd i kartleggingen av dine problemer.

Jeg tror ikke dine plager fra føttene kommer fra nerver som ligger i klem e.l. i knærne.

Imidlertid er det god grunn for deg til å finne ut hva som er årsaken til dine plager fra føttene. Det du beskriver, med at selv den letteste berøring forårsaker smerter, kalles hyperestesi, dvs økt smertefølsomhet, eller at lette sansestimuli som lett berøring oppleves som smerter.
Dette er et nevrologisk symptom som får meg til å tenke mer i retning av nevrologiske enn revmatiske sykdommer, for ditt vedkommende.
Det at du kjenner kuldeopplevelser, og samtidig har fått slått fast at blodsirkulasjonen er ok, styrker denne oppfatningen hos meg. Kramper og rykninger likedan, jeg synes dette "lukter" en mulig nevrologisk tilstand.

Jeg synes du bør utredes litt mer med blodprøver av din fastlege, tenker spesielt på vitaminstatus og "stoffskifteprøver" (FT4/TSH) da dette er vanlige årsaker til såkalte perifere polynevropatier, nervesykdommer som du selv har vært inne på tanken om.
Legen din bør også utrede deg med blodprøver mhp revmatiske bindevevssykdommer, som er en annen "gate" man kan tenke i.

Avhengig av resultatet på disse prøvene, ville jeg hvis jeg var din fastlege enten ha henvist deg til nevrolog eller revmatolog.

Dersom blodprøvene ikke viser noe som helst, ville jeg ha startet med en undersøkelse hos nevrolog. Nevrologen vil bl.a. kunne foreta en undersøkelse som heter nevrografi, hvor der sendes en svak strøm gjennom nervene, for å se hvordan de leder strømimpulser og på den måten kunne komme nærmere en diagnose.
Dersom undersøkelse hos nevrolog konkluderer med at du ikke har noen nevrologisk forklaring på dine plager, så tenker jeg som deg i retning av revmatiske bindevevssykdommer, og da bør du isåfall henvises til og utredes av en revmatolog.

Jeg legger merke til at du er mye plaget, og at symptomene er "i ferd med å gjøre deg ufør", og at du mister oveskudd osv. Dette er jo alvorlige ting, og du må derfor definitivt ta fatt på dette problemet nå, og jeg synes du kan følge den "oppskriften" jeg har beskrevet ovenfor, ta opp disse løsningsforslagene med din fastlege og se om ikke legen er enig i denne måten å tenke på, det ville jeg tro.

Lykke til og god bedring !

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn