Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jumper`s knee

Spørsmål

Hei der. Sliter med vondt i venstre kne. Legen sier det 'mest sannsynlig er Jumper's knee'. Jeg vil legge 30-60 laken på bordet hos Volvat og operere dette bort (har vært irritert over dette i snart 5 år). Hva sier dere i Lommelegen?

Svar

Hei.

Hvorvidt du bør operere dette, hvilket innebærer en vurdering av om du vil ha nytte av en operasjon, er noe en ortoped må og skal vurdere for deg. Det gjøres etter en grundig undersøkelse, evt bildeundersøkelser m.v., og så vil det bli gjort en individuell vurdering av dette. Det går ikke an å skjære alle over en kam, eller å gi deg et konkret råd i den ene eller annen retning her uten mer informasjon enn det du har kommet med her. Langt mer omfattende informasjon om kneet, historikken, symptomene dine, evt bildeundersøkelser og en personlig undersøkelse, må til for å gi deg et konkret råd om operasjon eller ikke.
Og det er en ortoped som gjør dette. Så få fastlegen til å henvise deg til en ortoped, så får du dette vurdert.
Det er for alt jeg vet, ikke usannsynlig at du vil bli anbefalt en operasjon, så det kan være vel verd å få dette vurdert.

Jeg vedlegger generell informasjon om behandling av Jumper`s knee her, hentet fra pasienthandboken.no:

"Målet for behandlingen er å dempe betennelsen, redusere smertene og gjenvinne funksjonen. I den tidlige og akutte fasen er behandlingen hvile, uttøyninger, hyppige nedkjølinger med is og betennelsesdempende medisiner (NSAIDs). I tilfeller som reagerer dårlig på tradisjonell behandling, kan kirurgi bli aktuelt, men det anbefales minst 6 måneders konservativ behandling før kirurgi kommer på tale.
Egenbehandling
Avstå fra aktiviteter som framprovoserer smerter. Kjøl ned med is i 20-30 minutter, 4-6 ganger om dagen, særlig etter aktivitet. Gjør regelmessige tøyninger av lårets bøye- og strekkemuskler. Styrkeøvelser skal bedre kraften i lårmuskulaturen. Teiping av kneskålens nedre kant kan bidra til å lindre smertene.
Mange oppnår bra effekt av å følge nedenstående treningsprogram.
Treningsprogram
Treningen innebærer bøy og strekk i kneleddet (knebøy) og ankelleddet. Muskeltreningen skal foregå uten at du strekker eller bøyer kneleddet til dets yttergrenser. Øvelsene bør også utføres i et svært rolig tempo. Det er særlig såkalte eksentriske øvelser som anbefales ved denne tilstanden - det vil si øvelser som belaster muskulaturen når den forlenges. Bevegelsene skal foregå i det midtre bevegelsesområdet. Eksempler på slike øvelser er knebøy og lårpress. Dersom du har tilgang til benpresseapparat (på treningsstudio), er en hensiktsmessig øvelse å skyve ut med det friske beinet og holde igjen ved tilbakeføringen med det vonde benet. Øvelsene utføres 3gjerne daglig og minst tre dager i uken.
Over tid økes belastningen på senen gradvis for å bygge opp styrken i muskelen og senefestet. Det er avgjørende at intensiteten i opptreningen ikke blir for høy og at økningen i belastningene ikke skjer for raskt. Hvis dette punktet ikke overholdes, kan skaden forverres. I starten brukes et høyt antall repetisjoner, gjerne 4-5 serier med 25-30 repetisjoner. Når knærne tåler høyere vektbelastning, reduseres antall repetisjoner.
Et viktig innslag i treningen er gode uttøyninger av hamstrings, kvadriceps og bakre leggmuskulatur.
Treningsprogrammet bør vare i minst 12 uker. Manglende effekt etter 6 måneder taler for operativ behandling.
Medikamenter
Betennelsesdempende medikamenter kan forsøkes i akuttfasen (7-10 dager), men det finnes ikke overbevisende dokumentasjon på at dette har avgjørende nytte. Kortisoninnsprøytning rundt senen kan hjelpe noen, men heller ikke her finnes gode bevis for at det virker - og behandlingen er omstridt.
Operasjon
I gjenstridige tilfeller og ved stadium 4 med avrevet sene, kan det bli aktuelt med operasjon der betent vev fjernes. Det anbefales imidlertid å prøve tradisjonell behandling med avlastning og opptrening i minst 6 måneder før man vurderer operasjon."

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-